Brusel navrhuje změny pravidel pro uprchlíky

02.09.2009
čtk

Evropská komise dnes v rámci boje proti nelegálnímu přistěhovalectví přišla s návrhy změn pravidel imigrace. Cílem je rozvinout v EU takzvané opětné usídlení uprchlíků ze třetích zemí a sblížit doposud roztříštěná opatření, která jednotlivé státy bloku zatím uplatňují.

Opětným usídlením výkonný orgán bloku chápe přesun uprchlíků z jedné nečlenské azylové země do jiné země, kde mohou začít nový život pod trvalou ochranou. Jde třeba o lidi, kteří uprchli z Iráku do sousední Sýrie a kteří se z bezpečnostních či dalších důvodů nemohou vrátit domů.

Na konci loňského roku bylo v rozvojových zemích kolem 8,4 milionu podobných uprchlíků. V Sýrii jich bylo kolem 1,1 milionu, v Pákistánu kolem 1,8 milionu. Dané země však nejsou sto se z finančních či dalších důvodů s takovým náporem vypořádat, pomoci by proto měla i EU. V řadě případů jde o děti, starší či nemocné lidi.

Opětné usídlení nyní podle komise uplatňuje na základě ročních kvót deset zemí včetně ČR, ostatní ho provádějí ad hoc, tedy případ od případu. Mezi státy však neprobíhají konzultace či nějaká forma koordinace. To by měl navrhovaný dobrovolný program zlepšit. Zavést by se měly mimo jiné společné roční priority pro opětné usídlení, tedy mělo by se stanovit, kolik lidí ta či ona země přijme.

Komise nicméně v prohlášení také zdůraznila, že zůstane na členských státech, zda budou chtít opětné usídlení provádět či nikoli a kolik uprchlíků by tímto způsobem mohly přijmout.

O návrzích nyní budou jednat členské státy i Evropský parlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek