Berlusconi: „Evropská komise moc mluví „

03.09.2009
čtk

Mezi Římem a Bruselem se v posledních dnech rozpoutal poněkud neobvyklý spor. Italský premiér Silvio Berlusconi totiž pohrozil, že by mohl blokovat průběh příštího summitu Evropské unie. Nelíbí se mu, že mluvčí Evropské komise, výkonného orgánu bloku, prý pouští na světlo světa více informací, než jim přísluší.

Berlusconi hrozí, že nabourá summit, pokud komise nezavře ústa, popisuje situaci server EUobserver v titulku, který by nicméně bylo možné přeložit i peprněji.

Rozepře souvisí s tím, že jeden z mluvčích komise Dennis Abbott k velké nevoli italského premiéra informoval před několika dny o tom, že EK zaslala do Itálie žádost o poskytnutí informací týkajících se případu, kdy italské úřady vrátily zpět do Libye loď s asi sedmi desítkami uprchlíků. Údajně nevzaly v potaz, že utečenci žádají o azyl.

Abbott také uvedl, že každá lidská bytost má právo předložit žádost o statut uprchlíka či mezinárodní ochranu.

Itálie se v poslední době podobně jako třeba Malta potýká v přílivem nelegálních přistěhovalců, kteří tam pak žádají o poskytnutí azylu. Řada osob se tam snaží dostat ze severní Afriky.

Podle italského premiéra by se měl ale mluvčí komise vystříhat veřejných prohlášení podobného typu. Pouze předsedovi komise či jeho mluvčímu přísluší, aby hovořili na veřejnosti, podotkl prý rozhněvaný Berlusconi.

A pokud prý nebudou jeho připomínky na adresu komise vzaty v potaz, mohl by dokonce italský premiér zvážit, že bude dělat obstrukce na summitu EU, tedy nejvyššímu setkání předáků unijních zemí. To nejbližší by se mělo uskutečnit ve druhé půlce října.

Komise nicméně podobnou kritiku odmítla. Když jde o problémy, které se dotýkají jednoho členského státu jako Itálie nebo jiného, musíme si vyžádat určitá vysvětlení, informace, reagoval eurokomisař pro vnitro a justici Jacques Barrot.

Hlavní mluvčí EK Johannes Laitenberger ve středu podotkl, že výkonný orgán 27členného bloku nebude nic měnit na tom, jak s novináři či veřejností komunikuje.

Berlusconiho vláda je zastáncem přísné imigrační politiky, která si vysloužila kritiku od neziskových organizací a také od Vatikánu. Podle italského ministra zahraničí Franka Frattini, který býval eurokomisař pro vnitro a justici, je imigrace evropským problémem, kterému nemohou čelit jen země, kterých se nejvíc týká. Švédské předsednictví v EU poté přislíbilo, že EU se bude migrační politikou zabývat na konci října.

Italský kabinet před časem uzavřel dohodu s Libyí, která platí od 1. května. Jejím cílem je zabránit vyplouvání běženců na moře z libyjských břehů. Zpět do Libye bylo zatím posláno kolem tisícovky běženců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek