Kaczyńský: Obsazení části čs.pohraničí v r. 1938 byl hřích

03.09.2009
čtk

Česká diplomacie ocenila vyjádření polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který 1. září označil za „hřích“ obsazení části českého pohraničí Polskem v roce 1938. Dnešnímu polskému deníku Dziennik to řekl český velvyslanec ve Varšavě Jan Sechter. Podle něj polský prezident udělal silné gesto, které vůči Čechům před tolika světovými státníky dosud nikdo neučinil.

Kaczyński totiž své prohlášení přednesl 1. září na poloostrově Westerplatte u polského Gdaňsku, kde si přední světoví politici připomněli 70. výročí vypuknutí druhé světové války. Polský prezident uvedl: To, že se Polsko přidalo k okleštění území Československa, bylo nejen chybou, ale hříchem, ke kterému se Polsko dokáže přiznat.

Polsko po mnichovské dohodě, po níž muselo české obyvatelstvo opustit zhruba třetinu českého území, připojilo 1. října 1938 ke svému území Záolší, tedy oblast za řekou Olší na Těšínsku. Polská armáda obsadila podle agentury PAP celkem 801,5 kilometrů čtverečních, na nichž žilo kolem 227.000 obyvatel.

Sechter deníku řekl, že prezidentovo silné vyjádření Čechy překvapilo a velmi si jich váží. Toto prohlášení představuje řešení tohoto problému, znamená přidání tečky nad i, uvedl velvyslanec. Dodal, že dosud mnozí historici považovali okupaci českého pohraničí za pomstu za Versailleskou smlouvu.

S tím, že by se Polsko mělo případně omluvit i za podíl na okupaci Československa v roce 1968, velvyslanec nesouhlasí. Podle něj to byla úplně jiná situace, protože tehdejší sovětský vůdce Leonid Brežněv považoval všechny socialistické země za satelity Sovětského svazu, a všechny státy střední Evropy tak měly omezenou suverenitu. Pokud by prý Moskva tehdy rozhodla, že armády někdejší Varšavské smlouvy mají vstoupit třeba do Maďarska, československé vojsko by se na invazi jistě také muselo podílet.

Česko se proto na vstup polských vojáků v srpnu 1968 nedívá jako na polskou iniciativu, spíš oceňuje skutečný postoj Poláků, uvedl velvyslanec. Připomněl Ryszarda Siwiece, který se na protest proti okupaci Československa upálil na stadionu ve Varšavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek