Katarské kolo WTO prý těsně před dohodou

03.09.2009
čtk

Ukončí dvoudenní schůzka v indickém Dillí osm let vyjednávání o tzv. katarském kole v rámci Světové obchodní organizace? Australský ministr obchodu Simon Crean naznačil, že ano. Jeho vyjádření je významné, protože vyjednavači většinou nevykládají karty na stůl, dokud nejsou přesvědčeni o úspěchu.

Co se týče tohoto kola, jsme velmi blízko k jeho závěru, řekl Crean na okraji jednání v Dillí, kde se sejdou ministři z více než třiceti významných obchodních zemí. Nacházíme se teď v závěrečné fázi katarských jednání, dodal. Další liberalizace obchodu podle něj pomůže světové ekonomice, aby se vymanila z nynější recese a ubránila se ničivému protekcionismu.

Rozhodne postoj USA

O úspěchu jednání, která začaly již v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá, rozhodne postoj americké administrativy. Uzavření dohody, s níž se původně počítalo do konce roku 2004, dosud bránily spory o liberalizaci zemědělského obchodu mezi vyspělým světem a rozvojovými zeměmi, zejména USA na jedné straně a Indií na druhé.

Obchodní mocnosti nyní potřebují vědět, zda jsou USA připraveny sjednat dohodu, případně co přesně Washington požaduje. Prezident Barack Obama zatím pro dosažení dohody příliš neudělal, ikdyž dal všeobecně najevo, že je ochoten obchodní dohody dosáhnout. Důvodem proč Bílý dfům zatím nebyl schopen promyslet svou vyjednávací pozici a strategii je podle řady vyjednavačů fakt, že Obama má daleko naléhavější priority.

Fakt, že Indie nyní zorganizovala důležitá obchodní jednání, svědčí podle pozorovatelů o tom, že jihoasijská mocnost chce rázně vstoupit na globální scénu, dál omezit svůj tradiční protekcionismus a přistoupit na dohodu. Nového indického ministra obchodu Ánanda Šarmu nyní ostatní země za zorganizování schůzky všeobecně chválí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek