Experti kritizují přístup EU k tureckým ambicím na vstup do unie

08.09.2009
čtk

Terčem kritiky se stal postoj některých zemí Evropské unie k případnému přistoupení Turecka k Evropské unii. Experti pod vedením držitele Nobelovy ceny za mír Marttiho Ahtisaariho ve včera zveřejněné zprávě jim vytýkají, že navrhují pro Ankaru různé jiné alternativy než plné členství a že s ní nejednají poctivě.

Vztah Evropské unie s Tureckem se podle nezávislé skupiny v poslední době dostal do začarovaného kruhu, který zvyšuje nedůvěru na obou stranách.

Odborníci byli nicméně kritičtí i vůči Turecku. Podle něj je třeba, aby se tato blízkovýchodní země s přibližně 70 miliony převážně muslimského obyvatelstva ještě jasněji zasadila o prosazení dalších demokratických reforem. V minulosti mu Brusel vytýkal třeba nedostatky v oblasti lidských práv.

„Pokračující negativní komentáře evropských politických vůdců spolu s rostoucím váháním ve veřejnosti nad dalším rozšířením EU prohloubily rozladěnost v Turecku a zpomalily potřebné reformy,“ píše se ve zprávě.

Proti tureckým ambicím na vstup do EU se v minulosti vyslovila například německá kancléřka Angela Merkelová. Známým „zpochybňovatelem“ práva Turecka stát se plnohodnotnou součástí nyní 27členného bloku je francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Odpůrce má případný vstup Turecka do EU i v Rakousku a Nizozemsku. Česká republika se k ambicím Ankary naopak stavěla v minulosti pozitivně.

„Evropské vlády musejí uznat své závazky a jednat s Tureckem poctivě a s respektem, jaký si zasluhuje,“ píše se v dokumentu. „Turecko zase na své straně musí obnovit dynamický a rozsáhlý reformní proces, čímž by potvrdilo, že to myslí s ambicí vstoupit do EU vážně,“ dodává text.

Na samém sklonku českého předsednictví koncem června EU s Tureckem otevřela další vyjednávací kapitolu, která se týká daní.

Kapitol je celkem 35, přičemž zatím se začalo jednat o 11 z nich a uzavřena byla dosud jen jediná. Osm kapitol zůstává blokováno kvůli problémům s Kyprem a v případě zbývajících kapitol Turecko ještě nesplnilo podmínky nutné pro jejich otevření.

Turecko o vstup do EU požádalo již v roce 1987. Brusel ale jejich žádost o členství odmítl oficiálně kvůli neplnění politických a ekonomických kritérií. V roce 1999 nicméně už Turecko dostalo status kandidáta na členství v EU a v říjnu 2005 pak začaly vstupní rozhovory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek