Polsko schválilo rozpočet na rok 2010 s dvojnásobným schodkem

09.09.2009
čtk

Polská vláda schválila rozpočet na příští rok s deficitem, který je proti letošnímu plánu téměř dvojnásobný. Deficit se má v roce 2010 rok zvýšit na 52,2 miliardy zlotých (zhruba 323 miliard Kč), což bude představovat asi deset procent výkonu ekonomiky a nejvíce za posledních 20 let. Letos vláda plánuje schodek 27,2 miliardy zlotých.

Toto byl ten nejobtížnější rozpočet, jaký jsme dosud museli připravovat, řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády premiér Donald Tusk, který se chopil moci na podzim roku 2007. Teď bude návrh rozpočtu předán tripartitě a do parlamentu poslán do konce měsíce.

Vláda čeká, že kvůli prudkému ekonomickému útlumu v důsledku světové recese se rozpočtové příjmy výrazně sníží. Výdaje naopak vzrostou v souvislosti s přípravou Polska na pořádání mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 společně s Ukrajinou.

Ministr financí Jacek Rostowski vyjádřil očekávání, že veřejné finance se začnou zotavovat od poloviny příštího roku, kdy by měla ekonomika opět nabírat tempo. Podle analytiků budou nyní pro osud rozpočtu klíčové příjmy z privatizace.

Vláda pro příští rok předpovídá ekonomický růst o 1,2 procenta. To je podle analytiků uměřená prognóza., která ponechává prostor pro příznivé překvapení.

Vysoký deficit Polsku prakticky znemožní ucházet se o vstup do eurozóny v plánovaném roce 2012. Člen měnové rady centrální banky Dariusz Filar nyní za nejbližší možné datum přijetí eura označil rok 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek