Před 20 lety otevřelo Maďarsko hranice na Západ

09.09.2009
čtk

Před 20 lety o půlnoci z 10. na 11. září 1989 otevřela Budapešť své hranice s Rakouskem a umožnila tak tisícům občanům NDR emigrovat na Západ. Historická událost předznamenala pád Berlínské zdi i komunismu v Evropě.

Impulzem, k rozsáhlému exodu občanů honeckerovského Německa, se staly maďarské události v létě roku 1989, kdy Budapešť zrušila přísně střežené hraniční pásmo podél hranic s Rakouskem a povolila konání takzvaného Panevropského pikniku, pokojné tříhodinové demonstrace, při které na sedm stovek občanů NDR emigrovalo do Rakouska.

Zpráva o uvolnění poměrů na maďarsko-rakouských hranicích se rychle roznesla a do Maďarska začaly proudit desetitisíce východních Němců odhodlaných přejít na Západ.

Na bezprecedentní situaci zareagoval maďarský premiér Miklós Németh jednáním se západoněmeckým kancléřem Helmutem Kohlem. Výsledkem bylo, že 10. září šéf maďarské diplomacie Gyula Horn v televizním vysílání oznámil otevření hranic pro východoněmecké turisty. Helmut Kohl označil později maďarské události z léta 1989 za odstranění první cihly z Berlínské zdi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek