Běloruská policie rozehnala opoziční demonstraci

10.09.2009
čtk

Běloruská policie včera v Minsku rozehnala demonstraci opozičních aktivistů, kteří protestovali proti společnému cvičení běloruské a ruské armády. K protestu se v centru města shromáždilo několik desítek lidí, kteří cvičení odmítají jako součást snah Moskvy o anexi Běloruska, napsala agentura AP.

Demonstranti nesli transparenty Ruská armáda domů!. Policie na ně zaútočila obušky a dav rozehnala. Asi 20 účastníků akce bylo zadrženo.

Cvičení, které je naplánováno na tento měsíc, se má účastnit asi 6000 ruských vojáků a obdobný počet běloruských. První ruské jednotky na cvičení dorazily do Běloruska během včerejška.

Obě republiky mezi sebou po rozpadu Sovětského svazu udržovaly těsné politické i hospodářské vztahy, vytvořily dokonce formálně jisté soustátí. Vztahy mezi nimi se ale v uplynulých letech začaly horšit poté, co Moskva odmítla Minsku poskytovat zemní plyn za své vnitrostátní ceny. Spor vyústil v další obchodní naschvály a snahu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka urovnat vztahy s Evropskou unií, která dlouhodobě kritizuje stav lidských práv v Bělorusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek