EP bude hlasovat o šéfovi Evropské komise již ve středu

10.09.2009
čtk

Evropský parlament bude hlasovat o novém předsedovi Evropské komise již příští středu 16. září na plenárním zasedání ve Štrasburku. Rozhodli o tom šéfové jednotlivých parlamentních frakcí. Jediným kandidátem je současný předseda José Barroso, kterého na funkci nominovalo všech 27 členských států EU.

Dnešní setkání šéfů parlamentních frakcí dospělo k jasnému rozhodnutí, které vysílá silný signál občanům Evropské unie. V časech hospodářské krize si nemůžeme dovolit pokračovat v politickém vakuu. Musíme se pohnout dopředu a rozhodnout, zda Barroso bude, nebo nebude předsedou Evropské komise dalších pět let, řekl novinářům předseda EP Jerzy Buzek.

Barrosovo zvolení závisí na tom, zda se mu podařilo získat hlasy některých socialistických poslanců, jejichž frakce je druhá nejsilnější v EP. Lidovci, kteří jsou největší, třiapadesátiletého portugalského expremiéra bezpochyby podpoří, protože k němu jako k politikovi pravého středu mají většinou blízko. Podle deníku Financial Times nicméně současný šéf EK podporu socialistů získal ve středu, když jim mimo jiné přislíbil, že v nové komisi najde místo i pro socialistické politiky.

Přesvědčování jednotlivých europoslanců však pro Barrosa nebylo zdaleka jednoduché. Ještě ve středu večer nebylo jasné, zda jej podpoří liberálové a socialisté, jejichž hlasy jsou nutné, aby dostal silný mandát. Pokud by byl zvolen jen těsnou většinou, z funkce by nejspíš odstoupil, protože takový mandát by mu práci značně komplikoval.

Pesimistou byl ještě ve středu i Buzek, který naznačoval, že Barrosovi se podporu nejspíš nepodaří získat. Socialisté totiž původně nesouhlasili ani s tím, aby se volba uskutečnila již příští týden. Nelíbilo se jim, že by se o předsedovi komise mělo rozhodnout ještě před opakovaným irským referendem o Lisabonské smlouvě, které se uskuteční 2. října. Toto referendum přitom do značné míry rozhodne o budoucí podobě Evropské unie a bude mít i značný dopad na sestavování Evropské komise.

Klíčovou roli v jednáních o podpoře současného šéfa EK mohly sehrát personální ambice socialistických lídrů. Lidovci podle Financial Times údajně pohrozili německému šéfovi socialistické frakce Martinu Schulzovi, že potopí jeho snahu být předsedou Evropského parlamentu ve druhé polovině volebního období. V současnosti tuto funkci zastává lidovec Buzek, ale počítá se všeobecně s tím, že jej za 2,5 roku vystřídá právě Schulz. Podobná praxe je v EP totiž běžná bez ohledu na volební výsledek, přičemž poslední volby vyhrály právě pravicové strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek