EU bude jednat se Zimbabwe o možném obnovení vztahů

10.09.2009
čtk

Představitelé Evropské unie se o víkendu v Zimbabwe setkají s čelnými představiteli země. Předmětem hovorů má být politická reforma v Zimbabwe a s ní spojená možnost normalizace vztahů. Je to první návštěvu na podobné úrovni od roku 2002, kdy EU na autoritářské vedení státu uvalila sankce. Informoval o tom dnes britský server BBC.

Oznámení o setkání následuje dva dny poté, co nejvyšší představitelé členských zemí Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) vyzvali Západ k odstranění všech mezinárodních sankcí.

Dohodu o rozdělení moci mezi zimbabwským prezidentem Robertem Mugabem a hlavním představitelem opozice Morganem Tsvangiraiem uzavřenou loni v září po sporných prezidentských volbách se totiž údajně daří plnit. Podle SADC má země nakročeno k politickým a ekonomickým reformám, kterými EU podmiňovala odstranění sankcí.

Delegace EU v čele se švédskou ministryní pro pomoc a rozvoj Gunillou Carlssonovou a komisařem EU pro rozvojovou pomoc Karlem De Guchtem by do Zimbabwe měla odletět v pátek. V průběhu následujících dvou dnů by se měla setkat s oběma hlavními představiteli státu.

Obsahem jednání podle BBC nebude okamžité odstranění sankcí. Předběžný politický dialog by se měl týkat plnění dohody o rozdělení moci, uvedla agentura AP. Premiér Tsvangirai kvůli neplnění dohody Mugabeho v minulosti kritizoval.

Do země z EU směřuje humanitární pomoc ve výši asi 90 milionů eur ročně (asi 2,3 miliardy korun), uvedla AP. Zimbabwe má jednu z nejvyšších inflací na světě a miliony Zimbabwanů odešly do okolních zemí za prací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek