EU možná dá chudým zemím kvůli klimatu 15 miliard eur ročně

10.09.2009
čtk

Evropská unie by mohla podle Evropské komise poskytnout rozvojovým zemím kolem roku 2020 na zapojení do boje se změnami klimatu až 15 miliard eur (382 miliard korun) ročně. Komise to uvedla v dnešní zprávě o přípravách celosvětové konference o klimatu plánované na konec roku.

V Kodani se v prosinci bude jednat o nástupním dokumentu Kjótského protokolu o snížení emisí, jenž vyprší v roce 2012. EU se už dříve zavázala, že sníží jejich objem do roku 2020 proti roku 1990 o pětinu. Pokud se připojí i další velcí hráči či znečišťovatelé, jako třeba USA či Čína, pak by snížení bylo o 30 procent.

Do boje se změnou klimatu je však pro jeho účinnost třeba podle expertů i politiků zapojit i rozvojové země. Evropská komise dnes odhadla, že tyto státy budou kolem roku 2020 potřebovat ročně zhruba 100 miliard eur (2,55 bilionu korun), aby se mohly k tomuto úsilí připojit.

Značná část z této sumy bude prý muset pocházet z domácích zdrojů daných zemí a z rozšíření mezinárodního trhu s povolenkami na vypouštění skleníkových plynů. Podle Bruselu však bude patrně zapotřebí, aby mezinárodní společenství rozvojovým zemím přispělo zhruba 22 až 50 miliardami eur (561 miliard až 1,27 bilionu korun). Na EU by pak podle komise mohlo připadnout kolem dvou až 15 miliard eur ročně kolem roku 2020.

S těmito penězi na stole se nám doufejme podaří dostat se z mrtvého bodu ve vyjednáváních o nové klimatické dohodě v Kodani na konci tohoto roku, řekl v reakci na krok komise Joris den Blanken z unijní pobočky organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace. Současně však jeho hnutí varuje, že jde o nedostatečnou sumu.

Africké země už varovaly, že budou vetovat jakoukoli dohodu, pokud k nim nebude dostatečně štědrá. Komise věří, že se jí podaří nyní přivést k zveřejnění sumy i další velké hráče, jako jsou třeba Spojené státy či Japonsko.

S méně než 90 dny, co zbývají do Kodaně, musíme v těchto vyjednáváních dosáhnout významného pokroku, řekl šéf EK José Barroso. Proto prý Brusel přišel s odhady, kolik boj proti globálnímu oteplování bude stát. Barroso zdůraznil, že podle něj jsou navrhované částky spravedlivé a ambiciózní.

Podle komise by z domácích národních zdrojů a od soukromého sektoru v rozvojových zemích mělo pocházet asi 20 až 40 procent prostředků, které budou tyto země na zapojení do boje se změnou klimatu potřebovat. Dalších přibližně 40 procent by mělo pocházet z rozšíření mezinárodního obchodu s povolenkami. Zbytek by mělo krýt mezinárodního společenství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek