Europoslanci rozhodují o hlasování o předsedovi Komise

10.09.2009
čtk

Europoslanci dnes rozhodnou, zda budou příští týden ve Štrasburku hlasovat o novém předsedovi Evropské komise. V současnosti je jediným vážným kandidátem na tuto funkci současný šéf komise José Barroso, ale jeho vítězství ještě není jisté, byť mu experti dávají sedmdesátiprocentní šance.

Barroso se v uplynulých dnech snažil přesvědčit jednotlivé parlamentní frakce, aby mu jejích členové dali svůj hlas. Portugalec má v současnosti jistou prakticky jen podporu lidovecké frakce, ke které má jako politik pravého středu blízko. Aby však bez větších problémů zvítězil potřeboval by získat ještě hlasy liberálů a některých socialistů. Ty zatím jisté nemá, přičemž socialisté, kteří jsou druhou největší frakcí v parlamentu, z Barrosa nejsou dlouhodobě příliš nadšeni.

Socialisté se rovněž zdráhají podpořit myšlenku, aby se o předsedovi EK hlasovalo již příští týden. Nelíbí se jim, že by se volba měla uskutečnit ještě před irským referendem o Lisabonské smlouvě, které bude mít zcela zásadní vliv na budoucí uspořádání unie a na sestavování nové komise. Irové jdou k volebním urnám 2. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek