Většina Maďarů podporuje schůzku Bajnaie s Ficem

10.09.2009
čtk

Převážná většina Maďarů schvaluje dnešní schůzku svého premiéra Gordona Bajnaie se slovenským premiérem Robertem Ficem, která má pomoci vyřešit panující napětí mezi oběma zeměmi. Chce také, aby se Slovensko oficiálně omluvilo maďarskému prezidentovi László Sólyomovi za nevpuštění na Slovensko. Na základě dnešního vydání deníku Népszabadság to napsala agentura MTI.

Podle výzkumu agentury Median uveřejněném v Népszabadságu dnešní setkání premiérů podporuje 87 procent Maďarů a 83 procent jich doufá, že se Slovensko oficiálně omluví.

Velká část Maďarů si podle průzkumu také přeje, aby se na schůzce domluvila konkrétní spolupráce v boji proti radikálnímu nacionalismu.

Většina respondentů, 71 procent, také souhlasí s tvrzením, že slovenský jazykový zákon byl namířen zejména proti slovenským Maďarům, a většina též odmítá slovenské zdůvodnění, proč nebyl maďarský prezident 21. srpna vpuštěn na Slovensko.

Bajnai se s Ficem setká dnes v maďarském městě Szécsény v severním Maďarsku; chystá se prý předložit několik konkrétních návrhů, například na úpravu kontroverzního jazykového zákona a boj proti extremistům.

Zákon, který platí od 1. září, stanoví, že na úřadech a v oficiálním styku se musí mluvit slovensky, ve slovenštině musí být také veřejné tabule či reklama. Za prohřešky budou od ledna hrozit pokuty až 5000 eur (přes 127.000 korun). Ve své mateřštině mohou příslušníci menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Tento kontroverzní zákon vyvolal nejostřejší spor mezi Slovenskem a Maďarskem za mnoho posledních let.

Diplomatický konflikt také vyvolalo, když Bratislava odepřela vstup maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi na slovenské území. Ten se chtěl 21. srpna – v den výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do bývalého Československa, na němž se podílela i maďarská armáda – zúčastnit v Komárně odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek