Kadírová chce tlak EU na dodržování lidských práv v Číně

11.09.2009
čtk

Evropská unie, světové společenství i česká vláda by měly tlačit na Čínu, aby zahájila dialog s představiteli Ujgurů v autonomní provincii Sin-ťiang a aby respektovala jejich lidská práva, řekla v rozhovoru s ČTK ujgurská aktivistka Rebija Kadírová. K tomu, zda by chtěla nezávislost oblasti na Číně, uvedla, že to záleží na přístupu Číny.

Každý člen EU by měl pomoci a požádat čínské úřady, aby respektovaly a zachovávaly práva, kulturu a tradice ujgurského lidu. Pokud EU a její vedení zaujme silný postoj vůči Číně a proti jejím tvrdým zásahům, čínská vláda bude opatrnější v tom, jak s Ujgury zachází, uvedla Kadírová, která se účastnila včerejšího zahájení konference o lidských právech v Asii. Pořádá ji nadace Forum 2000, organizace založená mimo jiné exprezidentem Václavem Havlem.

Kadírová odmítla kritiku čínského velvyslanectví v Praze, které protestovalo proti její účasti na konferenci. Podle Kadírové je Česká republika nezávislou zemí, která může víza ke vstupu do země vydat, komu chce.

Podle české diplomacie je návštěva aktivistky soukromá a nelze ji chápat jako český výraz podpory případným separatistickým tendencím Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Praha ale též uvádí, že podpora lidských práv patří k prioritám české zahraniční politiky.

V Sin-ťiangu se střetávají původní obyvatelé, muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chanové, v Číně většinové etnikum, kteří v posledních letech do regionu za aktivní podpory čínských úřadů masově migrují. Ujgurové si stěžují, že úřady potlačují jejich kulturu i tradice a protežují etnické Číňany. V červenci tam propuklo násilí, podle Kadírové by události měli posoudit mezinárodní pozorovatelé.

Kadírová doufá, že EU dá v případě prosazování lidských práv v Číně přednost morálním hodnotám před obchodními zájmy. Zdůraznila, že utrpení ujgurské menšiny je neskutečné a že čínské úřady drží 15.000 politických vězňů.

Kadírová byla pozvána na konferenci spolu s dalajlamou, duchovním vůdcem Tibetu. Sin-ťiang i Tibet podle Kadírové velmi trpí pod čínskou nadvládou. Oba, dalajlama i Kadírová, patří mezi nejvýraznější exilové bojovníky za lidská práva v Číně a v rezidenci pražského primátora se účastnili slavnostního začátku konference. Čína je jejich přítomnosti v české metropoli rozladěna. Na recepci se objevili mimo jiné také ministři zahraničí a pro lidská práva Jan Kohout a Michael Kocáb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek