Premiéři Maďarska a SR přijali prohlášení ke zlepšení vztahů

11.09.2009
čtk

Maďarsko a Slovensko, mezi kterými v poslední době panuje značné napětí, chtějí vzájemný dialog a spolupráci zlepšit. Prohlášení v tomto duchu na včerejší schůzce v severomaďarském pohraničním městečku Szécsény přijali slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Gordon Bajnai. Předsedové vlád se dohodli na vytvoření společné rady pro spolupráci či společné komise, která bude bojovat proti rostoucímu extremismu. Maďarská opozice setkání považuje za neúspěch pro Budapešť.

Premiéři se shodli, že jednání bylo úspěšné a že se budou pravidelně setkávat. Fico svého maďarského kolegu pozval na Slovensko, jako místo schůzky navrhnul Komárno. Zde se loni na podzim konala jejich zatím poslední společná schůzka, bylo to krátce po kontroverzním zásahu slovenské policie proti fotbalovým fanouškům v Dunajské Stredě.

Do Komárna chtěl také 21. srpna přijet maďarský prezident László Sólyom na odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána. Bratislava mu ale vstup na slovenské území odepřela. Fico a Bajnai dnes nad okolnostmi sporné návštěvy vyjádřili lítost.

Problematický jazykový zákon

Premiéři hovořili i o sporném slovenském jazykovém zákonu, který vzájemné vztahy obou zemí vyostřil. Na Slovensku se musí od 1. září mluvit na úřadech a v oficiálním styku slovensky, ve slovenštině musí být také veřejné tabule či reklama. Za prohřešky hrozí pokuty až 5000 eur (přes 127.000 korun) – slovenské ministerstvo kultury však tyto sankce chce uplatňovat až od ledna. Ve své mateřštině mohou příslušníci menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Maďarská menšina tvoří asi deset procent obyvatelstva Slovenské republiky.

Fico svého kolegu ujistil, že norma, kterou Budapešť kritizovala, neomezuje používání jazyků národnostních menšin. Postavení a práva příslušníků národnostních menšin, včetně maďarské národnostní menšiny, odpovídají evropskému standardu, řekl Fico. V deklaraci se obě země zavázaly, že budou respektovat názory Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na jazykový zákon. Nejde o náš subjektivní názor, musíme brát v úvahu evropský názor třetí strany, poznamenal Bajnai.

Setkání se podle Fica i Bajnaie odehrálo v klidné atmosféře, oba se diskuzi snažili odlehčovat. Přiznali přesto, že jejich názory na některé problémy se i po dnešku výrazně liší.

V městečku Szécsény, kde se s napětím očekávaná schůzka premiérů konala, demonstrovala proti slovenskému jazykovému zákonu podle agentury DPA asi stovka maďarských pravicových extremistů; byli mezi nimi uniformovaní členové zakázané Maďarské gardy i přívrženci radikální strany Jobbik. Proti zákonu protestovali ale i příslušníci Maďarské komunistické dělnické strany. Na místě byly stovky policistů. V místním františkánském kostele se naopak za zdar setkání modlilo asi 300 věřících z obou zemí.

Ne všichni s premiéry souhlasí

Podle Zsolta Németha, předsedy zahraničního výboru maďarského parlamentu za opoziční stranu Fidesz, byla schůzka pro Maďarsko fiaskem. Fico s Bajnaiem zametl, prohlásil. Némethovi se nelíbí, že se Slovensko v prohlášení neomluvilo za vyhnání Sólyoma a že si Maďarsko jako podmínku pro další spolupráci nedalo změnu slovenského jazykového zákona.

Ján Slota, šéf národně orientované Slovenské národní strany (SNS), která je členem vládní koalice, řekl, že jednání spory mezi státy nevyřešilo. Podle Sloty, který je znám svými protimaďarskými výpady, za rostoucí napětí může Budapešť. Maďarsko je jednoznačně destabilizující prvek a rozbuška konfliktu ve střední Evropě, prohlásil předseda SNS.

Vzájemné vztahy Slovenska a Maďarska se zhoršily už v roce 2006 po nástupu nové vládní koalice za účasti SNS. V poslední době se však ještě vyostřily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek