Prezidenti V4 budou řešit boj proti extremismu

11.09.2009
čtk

V polském přímořském letovisku Sopoty se dnes sejdou prezidenti zemí takzvané visegrádské čtyřky, tedy Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. Během dvoudenní schůzky se budou kromě jiného zabývat bojem proti extremismu a romskou problematikou.

Na tom, že všechny země visegrádské čtyřky musejí ostřeji zakročit proti extremismu a řešit problematiku Romů, se nedávno shodl český premiér Jan Fischer a jeho maďarský kolega Gordon Bajnai. V obou zemích v poslední době narůstají protiromské nálady a přibylo útoků proti příslušníkům této menšiny. Také na Slovensku se v uplynulých týdnech konalo několik protiromských shromáždění.

Schůzka se koná v době, kdy mezi Slovenskem a Maďarskem panuje značné napětí. Včera o problematických stránkách vzájemných vztahů jednali v maďarském městečku Szécsény slovenský premiér Robert Fico s předsedou maďarské vlády Bajnaiem.

Prezidenti budou hovořit i o současné ekonomické krizi, o hospodářské situaci zemí střední Evropy i celé Evropské unie a o energetické bezpečnosti. Zavítají také na některá místa, která jsou úzce svázána s historií hostitelského Polska. V sobotu například vzdají hold polským obráncům Westerplatte, kde před 70 lety vypukla druhá světová válka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek