Slovinsko odblokuje přístupové jednání Chorvatska s EU

11.09.2009
čtk

Premiéři Slovinska a Chorvatska vyřešili spor o námořní hranici, který od prosince minulého roku blokoval přístupové rozhovory mezi Chorvatskem a Evropskou unií. Uvedla to agentura Reuters. Evropská komise zareagovala podle DPA na zprávu o obnovení rozhovorů zdrženlivě. Chce si prý počkat na informace „z první ruky“.

„Vláda okamžitě navrhne (parlamentním výborům), aby Slovinsko odstranilo překážky bránící Chorvatsku ve vyjednávacím procesu s Evropskou unií,“ oznámil slovinský premiér Borut Pahor po rozhovoru se svou chorvatskou kolegyní Jadrankou Kosorovou.

Slovinsko, které se zatím jako jediná republika bývalé Jugoslávie v roce 2004 připojilo k EU, blokuje přístupové rozhovory s Chorvatskem od loňského prosince.

Kosorová prohlásila, že Záhřeb stáhne všechny přístupové dokumenty, se kterými Lublaň nesouhlasí. „Právě jsem odfaxovala dopis švédskému předsednictví (EU), kde jsem jasně oznámila, že jsme dosáhli dohody o pokračování rozhovorů s EU a rozhovorů o konečném vyřešení hranic,“ řekla Kosorová.

Jednání o hranici Piranského zálivu by se podle dohody mělo konat za mezinárodního zprostředkování, jak Evropská komise dříve navrhovala. Neoficiální informace uváděly dříve jako možný kompromis mezi Záhřebem a Lublaní společnou správu Piranského zálivu, který Slovinsko považuje za klíčovou oblast pro svůj přímý přístup do mezinárodních vod.

Chorvatsko si doposud nárokovalo jeho polovinu, což by pro slovinské lodě při plavbě do mezinárodních vod znamenalo překonat chorvatské či italské teritoriální vody. Lublaň proto na Chorvatsku žádala změnu hranice v zálivu a námořní koridor, který by ústil do mezinárodních vod. Kondominium, společnou správu, by obě země uzavřely na 20 až 50 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek