Gazprom vidí nejistě spolupráci s Ukrajinou

13.09.2009
čtk

Rusko vidí v platbě za lednovou dodávku plynu na Ukrajinu riziko, protože se v zemi budou konat prezidentské volby. Šéf ruského vývozního gigantu Gazprom Alexej Miller uvedl, že volby v polovině ledna rozhodnou, zda se vztahy s Ruskem zlepší nebo zhorší.

Zimní dodávky plynu do Evropy by to nemělo ohrozit. Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková minulý týden řekla, že země má v zásobnících dostatek plynu, aby tuto zimu zajistila Evropě pravidelné dodávky plynu.

Napětí mezi Moskvou a Kyjevem kolem plateb za plyn a zásoby za poslední dva měsíce polevilo. Kvůli jejich sporu ale po dva týdny na začátku roku plyn do Evropy neproudil. Ukrajina je přitom hlavní tranzitní cestou ruského plynu na západ kontinentu.

Je tu riziko. V polovině ledna budou volby a platba za lednové dodávky má přijít do 7. února, řekl Miller. Dodal, že se zeptal svých kolegů z ukrajinského Naftogazu, co bude po volbách, a dostal odpověď: Jednoduše nevíme.

Ekonomický poradce Kremlu Arkadij Dvorkovič uvedl, že si Rusko přeje na Ukrajině politickou stabilitu. Vřelejší vztahy Tymošenkové s Moskvou z posledních měsíců vyvolaly spekulace, že Moskva političku při volbách podpoří, aby získala na bývalou sovětskou republiku větší vliv, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek