Intel zpochybnil rekordní pokutu Evropské komise

15.09.2009
čtk

Podle amerického výrobce počítačových čipů Intel je rekodní pokuta 1,06 miliardy eur, kterou firma letos v květnu dostala od Evropské komise, založená na chybách a omylech. Proti rozhodnutí Bruselu se společnost odvolala k unijnímu soudu v Lucemburku.

Intelu odmítá obvinění z omezování konkurence. Komise podle firmy v podstatě pokutovala prodejní taktiky společnosti, mezi něž patřily například slevy pro výrobce počítačů na nákup čipů Intel. Americká firma tvrdí, že podobné slevy nejsou ilegální.

Brusel přitom dosud uváděl, že to byly právě slevy, které poškodily mimo jiné hlavního konkurenta Intelu, rovněž americkou společnost Advanced Micro Devices (AMD). Intel však trvá na tom, že se komise nepřesvědčila, zda je takové tvrzení pravdivé.

Podle agentury AP Intel tvrdí, že AMD v části období od roku 2000 do roku 2007 svůj podíl na trhu a rovněž zisky zvyšovala. Za slabý odbyt firmy na některých trzích a u některých výrobců počítačů podle Intelu mohou chyby samotné AMD.

Pokuta pro Intel je vůbec nejvyšší podniková pokuta vůbec, která představuje 4,15 procenta loňských tržeb amerického podniku. Předcházelo jí osm let vyšetřování. Komise v květnu také nařídila, aby Intel své údajně nezákonné praktiky bezprostředně zastavil.

Analytici uváděli, že nález komise může přimět americké úřady, aby vůči Intelu zakročily také. Firmu teď vyšetřuje Federální obchodní komise (FTC) a úřad státního zástupce v New Yorku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek