Moldavsko má prozatímního prezidenta, krize ale pokračuje

17.09.2009
čtk

Moldavský ústavní soud potvrdil za prozatímního prezidenta země nynějšího předsedu parlamentu a představitele prozápadní koalice Mihaie Gimpa. Komunistický prezident Vladimir Voronin odstoupil 11. září. Prozápadní koalice má nyní dva měsíce na to, aby získala alespoň osm hlasů pro zvolení definitivní hlavy státu. Ty však může najít pouze mezi komunisty.

Mihai Gimpu nyní může jmenovat premiéra z řad prozápadní koalice a usnadnit vznik nové prozápadní vlády. Zároveň ale musí uspořádat v parlamentu volby řádné hlavy státu tak, aby byla do dvou měsíců zvolena. V opačném případě budou muset být podle ústavy vypsány nové parlamentní volby, které by mohly znovu zvrátit nynější poměr sil.

Podle pozorovatelů právě tento scénář komunisté očekávají, a proto také jejich předseda Voronin prezidentskou funkci složil, ačkoli jej k tomu nic nenutilo. Potvrzení Gimpa ústavním soudem se očekávalo. Při odstoupení dosavadního prezidenta v situaci, kdy není zvolen jeho nástupce, přebírá podle ústavy pravomoci hlavy státu předseda parlamentu. Od nynějška je však prozápadní koalice v časové tísni s volbou nového prezidenta.

Po červnových volbách získala opozice dohromady 53 křesel v 101členném parlamentu a komunisté zbývajících 48 křesel. K volbě prezidenta je ale třeba nejméně 61 hlasů, takže koalice se při ní bez aspoň částečné podpory komunistů neobejde. Předpokládaným kandidátem je přeběhlík z komunistické strany Marian Lupu. Koalice doufá, že díky jeho komunistické minulosti se mu podaří získat těch nejméně osm dalších potřebných hlasů.

Komunisté však už jasně naznačili, že prezidentského kandidáta navrženého koalicí nepodpoří. Podle agentury Reuters se očekává, že komunisté si budou nyní za případnou podporu klást tvrdé podmínky, mezi nimi například záruku, že vláda se nebude snažit dostat tuto bývalou sovětskou republiku do NATO.

Pokud ale k dohodě nedojde, další předčasné volby se budou moci konat až příští rok; letos již předčasné volby byly a ústava nedovoluje pořádat v jednom kalendářním roce více než jedny předčasné volby. Řádné volby v Moldavsku byly letos v březnu. Zvítězili v nich komunisté a opozice to označila za podvod.

Následovaly bouřlivé demonstrace a vyplundrování části budovy parlamentu, dosáhnout změny výsledků nebo opakování voleb se však opozici nepodařilo. Dosáhla proto svého zablokováním volby nového komunistického prezidenta, po čemž se parlament musel rozpustit.

Předčasné volby v červnu vyhrála opoziční koalice tří formací, ani ona však nezískala takovou převahu, aby mohla zvolit hlavu státu. Nyní jí hrozí stejný scénář. Komunisté údajně očekávají, že v příštích volbách mohou opět zvítězit, protože část voličů by mohla dojít k závěru, že opozice nedokáže plnit své sliby na zlepšení situace v zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek