SB schválila úvěr 400 milionů USD pro ukrajinský bankovní sektor

18.09.2009
čtk

Světová banka schválila úvěr 400 milionů dolarů (6,82 miliardy Kč) pro ukrajinský bankovní sektor, který postihla krize důvěry a odliv vkladů. Uvedla to dnes Světová banka.

Vklady v ukrajinských bankách od září minulého roku spadly o 30 procent do května letošního roku, uvádí SB. Způsobily to obavy klientů, kteří z bank vybírali úspory a převáděli je na zahraniční měnu.

Situace přiměla vládu k nepříjemnému zákazu vybírat vklady předčasně a přispěla ke kolapsu ukrajinské hřivny. Její kurz vůči dolaru klesl od září téměř o 45 procent.

Doufáme, že náš úvěr pomůže zvýšit důvěru v bankovní systém Ukrajiny, řekl zemský ředitel Světové banky pro Ukrajinu, Bělorusko a Moldavsko Martin Raiser. Dodal, že by úvěr měl také položit základy hospodářskému oživení Ukrajiny po nynější ekonomické krizi.

Krize ukrajinského finančního systému je jedna z nejhorších v Evropě. Předpokládá se, že ekonomika země klesne letos o 15 procent; předcházela tomu ale téměř dekáda výrazného růstu. Zhoršení způsobil propad světové poptávky po oceli a chemických látkách, které jsou hlavními položkami vývozu z Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek