Komise o možnosti víz pro Kanadu

21.09.2009
čtk

Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie. Novinářům to po jednání unijních ministrů vnitra řekla náměstkyně českého ministra Lenka Ptáčková Melicharová.

Kanada víza zavedla letos v červenci. Zdůvodnila to stejně jako při podobné situaci před několika lety velkým počtem českých žadatelů o azyl. Situace vyvolala diplomatické napětí mezi oběma zeměmi. Praha kvůli tomu i na čas povolala zpět českého velvyslance, což je diplomatický krok dávající najevo výraznou nespokojenost.

Komise naznačila, že ve zprávě bude kromě popisu situace i návrh řešení problému, to znamená i některé opravné prostředky, které mohou být využity, řekla náměstkyně o připravované analýze EK, která se česko-kanadským sporem zabývá a kterou by měl výkonný orgán EU předložit nejpozději do 6. listopadu.

Pan komisař (Jacques Barrot) zmínil, že by mohlo dojít k tomu, že by byla zavedena víza pro (kanadské) diplomaty cestující do EU, řekla po neformálním jednání na obědě ministrů vnitra náměstkyně. Od některých zemí zaznívaly podle ní i návrhy, že by se dalo na Kanadu případně tlačit pomocí blíže neupřesněných hospodářských opatření. Opatření v hospodářské oblasti mohou být ještě daleko efektivnější, podotkla Ptáčková Melicharová.

Pomoc při řešení situace přislíbila jak Evropská komise, tak i švédské předsednictví unie. Prahu na dnešním jednání podle ní podpořily například Slovinsko, Slovensko, Španělsko, Nizozemsko a Finsko. Švédský zástupce, jehož země tento půlrok EU předsedá, prý dnes přislíbil, že bude o pokračujícím problému informovat svého premiéra, aby jednání mohla být vedena i na nejvyšší úrovni.

Otázkou je, jak by se nakonec k případným návrhům protiopatření postavily jednotlivé země EU. Podle náměstkyně je to otázka i na ministry zahraničí, kteří se tímto problémem také zabývají. Od partnerů v EU nicméně prý zaznívala dnes podpora jednotnému postupu v EU.

(Komisař) uvedl, že je to poprvé, kdy se třetí země takto zachovala k občanům EU a že to není postoj, který by byl pro nějaké delší období akceptovatelný, nastínila náměstkyně Barrotovo vystoupení před ministry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek