Ruský tisk nečeká ústupky Moskvy za zrušení amerického štítu

21.09.2009
čtk

Ruský tisk v dnešních komentářích nečeká přílišné ústupky Moskvy na oplátku za rozhodnutí amerického prezidenta Barracka Obamy zrušit plány svého předchůdce na vybudování protiraketové obrany v Česku a Polsku. Moskva se podle komentátorů domnívá, že Obamovo rozhodnutí nebylo ústupkem, za který by Rusko muselo platit.

Obamova administrativa sotva může spoléhat na ústupky, které očekává od Moskvy. (…) Ruské stanovisko k Íránu podle názoru expertů zůstane stejné jako dříve, napsal list Kommersant k dřívějším úvahám, že Washington za zrušení štítu očekává ruskou pomoc při řešení problému s íránským jaderným programem. Prezident Dmitrij Medveděv ale už dal najevo, že Kreml je proti přitvrzení sankcí proti Íránu, a Moskva není ochotna vyjít Washingtonu vstříc ani tím, že by se zřekla dodávky protivzdušných zbraní S-300 Teheránu.

Podle ředitele moskevského střediska Carnegie Dmitrije Trenina Moskva nemůže zrušit kontrakt s Íránem a současně hodit Obamovi rukavici do tváře uskutečněním této dodávky, a proto bude nejspíše nucena otálet se splněním kontraktu, aby si zachovala prostor k manévrování.

Kommersant je přesvědčen, že Moskva dala najevo, že jejím ústupkem Západu po zřeknutí se plánů rozmístit protiraketovou obranu ve východní Evropě může být jen zřeknutí se ještě nesplněných hrozeb, jako byly plány rozmístit rakety Iskander v Kaliningradské oblasti.

Rakety Iskander ještě nebyly rozmístěny, čili zřeknutí se jejich rozmístění neznamená jejich stažení, podotýkají Vedomosti. S odvoláním na zdroj z ministerstva obrany dodávají, že chystaná nová podoba štítu s důrazem na námořní protirakety vyžaduje ještě analýzu, zda nepředstavuje hrozbu pro bezpečnost Ruska.

Nicméně podle listu ruská odpověď na americké rozhodnutí ještě bude následovat. Moskva kupříkladu může připomenout dřívější nabídky Američanům využívat její radiolokátory v ázerbájdžánské Gabale či v Armaviru na jihu země a může také urychlit jednání o omezení strategických útočných zbraní, aby dospěly ke kompromisu výhodném pro USA.

Obamovo rozhodnutí nerozmístit protiraketovou obranu v Evropě nebylo ústupkem Rusku, ale dává Moskvě čas rozmyslet si, zda obnoví konfrontaci, soudí Russkij Newsweek v nejnovějším vydání. Připomíná, že stoupenci štítu v Polsku a v Česku přijali rozhodnutí Washingtonu jako nůž vražený do zad, ale podle ruských expertů tento krok pramenil z vnitropolitických pohnutek a z přehodnocení íránské hrozby, a není ústupkem Rusku.

Odpůrci Ameriky v ruském vedení navíc mohou usoudit, že hrozba nezmizela, ale pouze se odkládá, vzhledem k Obamově rozhodnutí přenést protiraketovou obranu na námořní lodě: Námořní složky protiraketové obrany časem vytvoří stejné hrozby jako vybudování pozemního systému a budou ve stejné míře destabilizovat ruské strategické síly, míní šéfredaktor listu Moscow Defence Brief Michail Barabanov.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek