Eurokomisař Figeľ končí a vstupuje do politiky na Slovensku

22.09.2009
čtk

Slovenský eurokomisař Ján Figeľ včera rezignoval na svou funkci v Evropské komisi. V sobotu ho totiž delegáti na sněmu v Nitře opozičního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) zvolili předsedou. Figeľ, který při volbě neměl žádného protikandidáta, ve funkci nahradí Pavla Hrušovského. Ten vedl KDH devět let.

Barroso, který je na návštěvě v USA, jeho demisi přijme zřejmě po návratu z Washingtonu. Podle pravidel EK totiž komisař nemůže být aktivní i v domácí politice.

O nástupci Figeľa, který měl v komisi na starosti vzdělávání a kulturu, rozhodne ve středu slovenská vláda. Podle diplomatů je favoritem současný velvyslanec Slovenska při EU Maroš Šefčovič. Ten je i horkým kandidátem na post eurokomisaře v nové komisi. Mandát současného Barrosova sboru vyprší 31. října.

Figeľ se ucházel o post předsedy hnutí již podruhé, v říjnu 2000 ho ve stranických volbách porazil Hrušovský, kterého nyní nahradí. Současného eurokomisaře zvolili místopředsedou pro zahraniční politiku. Figeľa do čela KDH navrhl v letos v únoru Hrušovský.

KDH je v současnosti čtvrtou nejsilnější stranou na slovenské politické scéně. Podle srpnového průzkumu agentury Median SK by ji volilo 9,5 procenta voličů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek