Češi předají Polsku zkušenosti z předsednictví

23.09.2009
Úřad vlády

Klíčoví odborníci z českých resortů se 24.-25. září zúčastní konference „Zkušenosti českého předsednictví v Radě EU – závěry pro Polsko“. Polské předsednictví proběhne ve druhé polovině roku 2011. Kromě Varšavy mají o české zkušenosti zájem Maďarsko, Dánsko, Belgie nebo Španělsko.

V rámci konference proběhnou rovněž česko-polská bilaterální jednání o aktuálních otázkách agendy Evropské unie a slavnostní inaugurace tzv. polsko-české analytické platformy – jejím úkolem bude podporovat spolupráci a sbližovat názory obou zemí, při řešení mezinárodních výzev a dalšího směřování EU.

Polským úředníkům předají zkušenosti náměstci ministra pro pro evropské záležitosti Marek Mora a Jana Hendrichová nebo ředitel Odboru logistiky a organizace předsednictví Radomír Karlík. Hlavním cílem konference je reflexe českých zkušeností v čele EU v kontextu příprav Polska na předsednictví, volba obsahových priorit a jejich efektivní koordinace nebo způsob technické a organizační přípravy předsednictví.

České předsednictví se vzhledem k ekonomické krizi, neklidné mezinárodní situaci a končícímu funkčnímu období Evropského parlamentu a Evropské komise odehrávalo ve velice obtížných podmínkách, uvedl ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Česká republika přesto během šesti měsíců dosáhla řady hmatatelných výsledků a významných úspěchů. ČR vyjednala v Evropském parlamentu více než 80 konkrétních opatření, ukázala se jako dobrý krizový manažer, rozhodně odmítla ochranářské tendence v ekonomice a zasadila se o opatření na podporu evropského hospodářství, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek