Polsko a Estonsko vyhrály spor s EK o emise skleníkových plynů

23.09.2009
čtk

Polsko a Estonsko uspěly u soudu Evropské unie v Lucemburku při sporu s Evropskou komisí. Podle soudu není možné, aby Evropská komise státům určila objem skleníkových plynů, který mohou vypustit do ovzduší. Evropská komise, která oba státy donutila snížit plánovaný objem emisí, podle rozsudku překročila své pravomoci.

V roce 2006 Polsko a Estonsko oznámily komisi své plány na snížení emisí skleníkových plynů na období 2008 až 2012. Komise oba plány odmítla, protože celkový objem emisí je příliš vysoký – Polsko jej mělo dále snížit o 26,7 procenta, Estonsko dokonce o 47,8 procenta.

Tím, že komise ve svých revizích národních alokačních plánů stanovila strop na emisní povolenky, které mají být přiděleny, překročila své pravomoci, píše se v rozsudku Soudu první instance, který sídlí v Lucembursku.

Evropská komise má nyní dva měsíce na to, aby se případně odvolala. Její mluvčí zatím nechtěla rozhodnutí unijního soudu komentovat, Komise si prý musí pečlivě prostudovat odůvodnění.

Pokud by se kvůli verdiktu navýšilo množství přidělených povolenek tak, jak chtějí Polsko i Estonsko, pak by to mohlo vést k propadu cen povolenek. Bezprostředně po vynesení rozsudku trh reagoval poklesem ceny povolenky, která umožňuje vypustit do ovzduší tunu oxidu uhličitého, o 3,93 procenta na 13,2 eura (přibližně 332 korun).

Žalobu na Komisi podalo i Česko

Česká vláda, podobně jako polská a estonská, podala žalobu na Evropskou komisi v roce 2007 kvůli snížení počtu povolenek na emise skleníkových plynů pro léta 2008 až 2012. Důvodem bylo, že EK Česku snížila příděl povolenek o zhruba 15 procent proti tomu, co vláda chtěla. Podle Česka je však takové opatření diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům.

Je to určitý signál, ale nepřeceňovala bych to, hodnotila vliv rozhodnutí zástupkyně velvyslankyně ČR při EU Jana Reinišová. Závisí na konkrétních argumentech, protože ta argumentace je v jednotlivých žalobách různá, dodala.

České ministerstvo životního prostředí (MŽP) se k rozsudku týkajícího se jiných států nechtělo vyjádřit. K žalobě Česka na EK se staví podle svého mluvčího Jakuba Kašpara stále stejně. Ministerstvo dříve podalo návrh na stažení žaloby, vláda ho ale neprojednala. Proti bylo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek