G20 se zaměří na protikrizová opatření a pravidla pro banky

24.09.2009
čtk

V americkém Pittsburghu dnes začíná dvoudenní setkání šéfů dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa. Zaměří se zejména na dlouhodobá opatření, která by měla zamezit opakování vážných hospodářských krizí. Státníci také budou jednat o přísnějších globálních pravidlech pro banky.

Americký prezident Barack Obama chce na setkání představit nový rámec udržitelného a vyrovnaného růstu. Podle agentury AP jde o návrh, jak ve světové ekonomice zamezit nerovnováhám, které zapříčinily recesi. Jde například o problém masivních obchodních přebytků, které má Čína, anebo rozsáhlý rozpočtový deficit Spojených států.

Dalším velkým tématem nadcházejícího summitu by měla být úniková strategie z opatření, které státy přijaly v boji proti krizi. Země G20 jsou sice nadále ochotné podporovat své skomírající ekonomiky pomocí rozpočtových stimulů, zároveň už ale přemýšlejí, jak se vypořádát s obrovskými rozpočtovými schodky způsobenými právě finančními injekcemi do hospodářství.

Evropané navíc na setkání G20 přijíždějí s požadavkem na přísnější regulaci bank. Evropští politici dávají v poslední době stále více najevo své rozčarování nad praktikami finančních institucí, jež se podle nich nijak nepoučily z finanční krize. Poukazují například na fakt, že v období rostoucí nezaměstnanosti si manažeři některých bank neváhají vyplácet tučné prémie, přestože k jejich udržení museli v uplynulých měsících přispět daňoví poplatníci.

Skupina G20 sdružuje EU v osobě jednoho člena a samostatně dalších 19 zemí světa: Británii, Spojené státy, Argentinu, Brazílii, Austrálii, Kanadu, Čínu, Francii, Německo, Indii, Indonésii, Itálii, Japonsko, Mexiko, Rusko, Saúdskou Arábii, Jižní Afriku, Jižní Koreu a Turecko. Její členové představují 90 procent výkonu světového hospodářství. Skupina vznikla teprve v roce 1999, ale její význam v posledním roce kvůli globální krizi výrazně vzrostl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek