Kaczyński: Problémy ve vztazích s Německem volby nevyřešily

28.09.2009
čtk

Polský prezident Lech Kaczyński nepočítá s tím, že by výsledky německých voleb měly negativní dopad na polsko-německé vztahy. Existující problémy mezi oběma zeměmi prý ale přetrvávají a bude třeba je řešit v dalších bilaterálních jednáních. Polský premiér Donald Tusk naproti tomu kancléřce Angele Merlekové telefonicky pogratuloval a vyjádřil uspokojení z tak velké podpory, jakou získala. Podle italského ministra zahraničí Franka Frattiniho zase Merkelová „dokázala, že je předákem, který umí“.

Prezident Kyczyński poukázal na to, že pravděpodobný příští německý ministr zahraničí Guido Westerwelle se ještě nikdy přímo nezabýval zahraniční politikou. Dlouhou dobu se ale na tuto roli připravoval. Tak uvidíme, řekl podle DPA v reakci na výsledky nedělních parlamentních voleb do Spolkového sněmu.

Kaczyński jako představitel národně-konzervativních sil v Polsku opakovaně v minulosti varoval před případnou dominancí Německa v EU, připomíná agentura.

Předseda polského parlamentu Bronislaw Komorowski naproti tomu počítá s tím, že na německé straně by se nyní mohlo projevit více ochoty ke kompromisu ohledně projektu Nord Stream, čili plynovodu po dně Baltského moře, který by přiváděl ruský plyn do Německa bez zapojení Polska, Pobaltí i Běloruska či Ukrajiny. Varšava v tom vidí snahu Berlína a Moskvy dohodnout se za zády Polska a bez ohledu na ostatní.

Komorowského naděje vyvěrá ze skutečnosti, že liberálové (FDP) nejsou na projektu tak zainteresovaní jako sociální demokraté (SPD), jejichž bývalý předseda a exkancléř Gerhard Schröder má na projektu zájem jako Rusy jmenovaný šéf přípravné firmy.

Šéf italské diplomacie Franco Frattini ocenil Merkelovou jako předáka, který prokázal, že umí. Stejně jako (italský premiér Silvio) Berlusconi předložila občanům během předvolební kampaně program, který zabral. V něm prý voličům vysvětlila, co všechno by chtěla udělat, pokud by nebyla srážena svým dosavadním koaličním partnerem, sociálními demokraty. SPD pak podle Frattiniho prohrála, protože voliči pochopili, že sociální demokraté jen brzdili prosazování programu vlády velké koalice.

Mezi Německem a Itálií je však podle Frattiniho velký rozdíl, protože SPD je v Německu reálnou silou, vždy otevřenou diskusi. Nikdy nepodporovali klepy proti kancléřce a žádný Němec v zahraničí nikdy nekritizuje svou zemi. Naproti tomu my máme v zahraničí síť Italů, kteří jsou nepřáteli Itálie, řekl s narážkou na kritiku, kterou vyvolaly Berlusconiho nedávné milostné eskapády a kontakty. Proto je Německo velké a my se mu v tom musíme přiblížit, zdůraznil Frattini.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek