Ministři obrany EU jednali o Afghánistánu

28.09.2009
čtk

Ministři obrany zemí Evropské unie diskutovali dnes na své neformální schůzce ve švédském Göteborgu o možnostech nasazení svých sil rychlé reakce. Dánsko při této příležitosti vyzvalo k větší angažovanosti evropských zemí v Afghánistánu. Informovala o tom agentura AP. Podle Reuters požadavek na posílení jednotek v Afghánistánu vyvolal spíše nechuť.

V době, kdy Spojené státy zvažují, zda do Afghánistánu vyšlou dalších několik desítek tisíc mužů, dánský ministr obrany Sören Gade apeloval na evropské vlády, aby míru svého angažování v Afghánistánu zvýšily. Protože to není jen americká mise, je to také mise evropských zemí, zdůvodnil Gade své naléhání. Ministři mají o této otázce hovořit ještě v úterý, ale nečeká se, že by na neformální schůzce přijali nějaké konkrétní rozhodnutí.

Spíše než na posílení početního stavu svých kontingentů v Afghánistánu položila většina zemí EU důraz na shromáždění větších finančních prostředků, jež by byly použity na výcvik afghánských vojáků a policistů. K eventuálnímu požadavku Washingtonu na zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu se vyjádřil představitel Itálie, která má v Afghánistánu vedle USA jeden z největších kontingentů. Deset let jsme na každý požadavek říkali ‚ano‘. Netvrdíme, že nyní řekneme ‚ne‘, zvážíme všechny požadavky, ale naše zdroje a kapacity už jsou velmi omezené, řekl náměstek italského ministra obrany Guiseppe Cossiga.

Síly rychlé reakce Evropské unie byly vytvořeny před pěti lety s cílem nasadit je v případě potřeby kdekoli ve světě do deseti dnů. Už dva roky jsou tyto jednotky připraveny k bojovému nasazení, ale zatím nikdy nebyly použity. Podle vysokého představitele EU pro společnou bezpečnostní a zahraniční politiku Javiera Solany jsou síly rychlé reakce připraveny, ale ministři potřebují dosáhnout politické vůle, aby je mohli použít.

Vedle větší evropské angažovanosti v Afghánistánu dánský ministr obrany zdůraznil, že musí pokračovat také výcvikové mise. Podle mě je to klíčová otázka příštích let, abychom vycvičili více afghánských vojáků a nechali je, aby krůček po krůčku převzali v Afghánistánu větší odpovědnost, hlavně na jižních bojištích, zdůraznil Sören Gade.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek