Itálie plánuje stavbu deseti jaderných elektráren

30.09.2009
čtk

Washington a Řím podepsaly pětiletou dohodu o spolupráci při výstavbě jaderných elektráren v Itálii. Vláda Silvia Berlusconiho chce v různých částech země postavit deset jaderných elektráren. První by měly být uvedeny do provozu v letech 2018 až 2019.

V Itálii končí 22 let trvající zákaz výstavby jaderných elektráren. V 80. letech se sice jejich stavba připravovala, po katastrofě v ukrajinském Černobylu ale Italové další pokračování v referendu v roce 1987 zamítli.

Nyní ve Washingtonu podepsali americký ministr energetiky Steven Chu a italský ministr průmyslu a ekonomického rozvoje Claudio Scajola dohodu, která umožní americkým firmám jako General Electric, Westinghouse a americké sekci Toshiby podílet na konstrukci a výstavbě více než deseti jaderných energobloků na italském území.

Dohoda zahrnuje výměnu vědců, techniků a dalších odborníků, včetně informací a materiálu. Dohoda se týká pouze využití jaderné energie k mírovým účelům, nezahrnuje obohacování uranu. Naproti tomu její součástí je i zpracování a skladování jaderného odpadu.

Čtvrtina energie z jádra

Italská vláda hodlá přebudovat svou energetiku tak, aby v budoucnu produkovala asi 25 procent elektřiny z jádra. To zemi pomůže od neúnosně vysoké závislosti energetiky na dovážených fosilních palivech a sníží emise skleníkových plynů.

Scajola řekl po podpisu médiím, že Itálie předpokládá zahájit výstavbu první jaderné elektrárny ze série v roce 2013. První kilowaty energie by měla vyrobit v letech 2018 nebo 2019, zdůraznil. Předpokládá se, že každý reaktor by měl stát tři až čtyři miliardy dolarů (asi 52 až 68 miliard Kč). Itálie je jedinou zemí ze skupiny nejrozvinutějších států G8, která nemá
jadernou energetiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek