Podle Řecka Turecko stále nesplňuje podmínky pro vstup do EU

30.09.2009
čtk

Turecko neučinilo dostatečný pokrok v plnění podmínek nutných pro vstup do EU. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil řecký premiér Kostas Karamanlis. Jak dodal, tato skutečnost se také odrazí ve zprávě pro členské státy EU při prosincovém zasedání.

Podle Karamanlise má Ankara značný problém s rychlostí, s jakou plní, respektive neplní své závazky vůči Bruselu dostatečně rychle. „Rychlost… není dostatečná. To není pouze naše hodnocení, ale všeobecný názor,“ řekl Karamanlis v rozhovoru pro Reuters.

„Turecko samo rozhodne o svém osudu. Chce být částí Evropy, nebo ne? Náš postoj vůči Ankaře je jednoznačný a může být shrnut do čtyř slov – úplné splnění, úplné členství,“ lakonicky dodal premiér.

Turecko zahájilo vstupní rozhovory s EU v roce 2005, od počátku však byly brzděny brzděny Řeckem. Hlavními překážkami pro splnění požadavků EU je nedostatek realizovaných reforem a dlouhodobé spory s Kyperskou republikou, která je členem EU od roku 2004. Středomořský ostrov Kypr je od roku 1974 rozdělen na mezinárodně uznávanou Kyperskou republiku (řecká část) a Severokyperskou tureckou republiku, uznanou pouze Ankarou.

Vstup Turecka do Evropské unie z velké části závisí právě na mírové dohodě na Kypru. Kyperští Řekové a kyperští Turci zahájili loni jednání o znovusjednocení ostrova ve snaze tento letitý problém vyřešit. Předchozí rozhovory ztroskotaly v roce 2004, kdy kyperští Řekové odmítli v referendu plán tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, který kyperští Turci přijali.

Kyperští Turci zdůrazňují, že jakékoli urovnání problému musí vycházet z obou států, tedy že kyperští Řekové nejprve musejí uznat severní Kypr jako stát. To však kyperskořecká strana zásadně odmítá a právě na tomto požadavku všechna jednání ztroskotávají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek