9,6 procent nezaměstnaných v eurozóně

01.10.2009
čtk

Nezaměstnanost v EU a eurozóně roste i přes množící e známky oživení ekonomiky. V srpnu míra nezaměstnanosti v celé EU vzrostla na 9,1 procenta. Informoval o tom Eurostat. V eurozóně je nezaměstnanost ještě vyšší – celkem 9,6 procenta.

Vypadá to, že nezaměstnanost dále poroste. Vývoj na trhu práce se obvykle zpožďuje za vývojem ekonomiky. To zpoždění je přitom v eurozóně nejspíš větší než v jiných ekonomikách, například v hospodářství Spojených států, řekl agentuře Reuters Philip Shaw ze společnosti Investec.

Jürgen Michels z finanční skupiny Citigroup předpovídá, že míra nezaměstnanosti v eurozóně by mohla růst až do konce roku 2010, kdy by měla dosáhnout vrcholu. Měla by se pohybovat kolem 10,9 procenta, dodal.

V současnosti je v celé unii bez práce téměř 22 milionů lidí, přičemž zhruba 15 milionů z nich žije v eurozóně. Jen od července do srpna počet nezaměstnaných vzrostl v EU o 236.000 a v eurozóně o 165.000. Ve srovnání se srpnem loňského roku je v současnosti v unii bez zaměstnání dokonce o pět milionů lidí více, z toho přes tři miliony připadají jen na eurozónu. Míra nezaměstnanosti přitom ve stejném období loňského roku činila sedm procent v EU a 7,6 procenta v eurozóně.

V současnosti v Evropské unii neexistuje žádný členský stát, kde by za poslední rok počet lidí bez práce nerostl. Nejméně za posledních 12 měsíců míra nezaměstnanosti stoupla v Belgii (ze 7,5 procenta na 7,9 procenta) a Německu (ze 7,2 procenta na 7,7 procenta). Nejvíce nezaměstnaných přibylo naopak v Lotyšsku (ze 7,4 procenta na 18,3 procenta), které je zřejmě zemí, kterou v Evropské unii postihla současná hospodářská krize nejvíce.

V Česku v srpnu podle Eurostatu vzrostla nezaměstnanost na 6,9 procenta z červencových 6,7 procenta. Evropský statistický úřad však používá jinou metodiku než české ministerstvo práce a sociálních věcí, podle nějž míra nezaměstnanosti činí 8,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek