Nabucco chce začít s dodávkami plynu v roce 2014

01.10.2009
čtk

Konsorcium Nabucco stále předpokládá, že nový plynovod, která má přivézt do Evropy plyn z Asie a Blízkého východu, začne s dodávkami koncem roku 2014. První plyn bude z Iráku, Nabucco ale doufá, že v roce 2015 nebo 2016 si zajistí i dodávky z Ázerbájdžánu.

Zahájení předpokládáme v roce 2014. První plyn by měl být z Iráku, řekl ve Vídni novinářům šéf projektu Reinhard Mitschek. Podle něj už konsorcium primárně nespoléhá na Ázerbájdžán, ale právě na Irák.

Konsorcium předpokládá, že v roce 2015 bude plynovod dodávat kolem osmi miliard krychlových metrů plynu, a to z iráckého Kurdistánu. V průběhu let 2015 a 2016 bychom měli mít dalších osm miliard z Ázerbájdžánu, dodal Mitschek. To znamená, že do roku 2016 už by Nabucco mělo ročně dopravovat kolem 16 miliard kubických metrů plynu.

S dalším plynem se později počítá z Iráku, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu. Postupně by se tak Nabucco mělo dostat na plánovanou kapacitu, která počítá s přepravou až 31 miliard metrů krychlových ročně.

Projekt Nabucco má silnou podporu Evropské unie. Nový plynovod má totiž přivádět do Evropy zemní plyn mimo území Ruska a Ukrajiny. V současné době je Evropa závislá na ruském plynu, který se do střední a západní části kontinentu dostává převážně přes Ukrajinu. Moskva s Kyjevem ale mezi sebou měly několik sporů, kvůli nimž byly dodávky plynu už vícekrát přerušeny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek