Chorvatsko obnovilo přístupová jednání s EU

02.10.2009
čtk

Chorvatsko, které usiluje o vstup do EU v roce 2012, po roce obnovilo v Bruselu přístupová jednání. Kvůli hraničnímu sporu je řadu měsíců blokovalo Slovinsko. Záhřeb by rád dokončil vyjednávání o 33 kapitolách unijního práva, které země musí převzít, příští rok.

Na bruselské konferenci uzavřeli vyjednavači EU a Chorvatska celkem pět kapitol. Počet již uzavřených kapitol tak dosáhl na 12. Záhřeb naopak otevřel jednání o dalších šesti nových kapitolách.

Konání bruselské mezivládní konference umožnilo vyřešení hraničního sporu Chorvatska se Slovinskem, které je od roku 2004 členem EU. Slovinsko od konce loňského roku přístupová jednání započatá v roce 2005, jejichž poslední kolo se uskutečnilo loni v listopadu, blokovalo.

„Je to signál nejen pro Chorvatsko, i když hodně práce ještě musí být odvedeno, ale i pro celý region,“ řekl po konferenci šéf švédské diplomacie Carl Bildt, jehož země tento půlrok EU předsedá. Podobně jako eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn švédský ministr zahraničí ocenil, že se oběma bývalým částem Jugoslávie podařilo vyřešit jejich spor.

Chorvatsko a ICTY

Po dnešku zůstane neotevřených pět kapitol. Jde konkrétně o oblast životního prostředí, rybolovu, zahraniční a bezpečnostní politiky, hospodářské soutěže a také sektoru základních práv a justice.

Zde existuje problém spolupráce Chorvatska s haagským Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Jeho hlavní žalobce Serge Brammertz zdůrazňuje, že Záhřeb by měl dělat víc, například při vyhledávání vojenských dokumentů, které požaduje v souvislosti se soudy s třemi bývalými chorvatskými generály.

Podle Chorvatska některé požadované dokumenty nikdy neexistovaly, jiné byly ukradeny či zničeny. Šéf chorvatské diplomacie Gordan Jandroković zdůraznil, že jeho země je odhodlána plně spolupracovat s ICTY. Ministr věří, že se většinu kapitol podaří uzavřít ještě za švédského předsednictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek