Ministři EU hledají řešení pro mlékařský sektor

05.10.2009
čtk

Demonstrace nespokojených producentů provázejí dnešní mimořádné jednání ministrů zemědělství v Bruselu o dalším navýšení vývozních a dalších podpor v mlékařském sektoru. Policie kvůli postupně se rozvášňujícím se protestům uzavřela sídlo Rady EU, v němž ministři zasedají.

Demonstranti, kteří se zpočátku omezovali jen na skandování, postupem doby začali házet vajíčka a další předměty včetně skleněných lahví. K paláci Justus Lipsius, v němž ministři zasedají, se navíc vydaly na jejich podporu i desítky traktorů a další zemědělské těžké techniky, která zablokovala příjezdové cesty k budově.

Budovu hlídají těžkooděnci

Budovu již od ranních hodin hlídají stovky policistů, z toho řada těžkooděnců v helmách a se štíty v rukou. V okolí jsou desítky policejních aut, včetně několika pro rozhánění davu.

Farmáři, „vyzbrojení“ četnými transparenty, prapory či zvonci, na policisty stříkali a rozlévali mléko. „Idioti z EU – okamžitě snižte mléčné kvóty!“ hlásal jeden z transparentů v rukou rozvášněných demonstrantů.

„Krize v sektoru mléka trvá už rok, voláme po výraznějším řešení krize. Jsme jedním ze států kteří toto jednání podporovali,“ řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu po svém příjezdu na jednání český ministr zemědělství Jakub Šebesta. Česko podle něj bude podporovat navýšení podpor exportu a rovněž navýšení podpor takzvaného soukromého skladování.

Dovolí EU národní dotace farmářům?

„Očekáváme alespoň nástin daleko razantnějších řešení v sektoru mléka. Potřebujeme zvýšit podporu exportu, zvýšit podporu na skladování. Nesouhlasíme s tím, aby toto řešení bylo přeneseno na národní úroveň, protože pak je to souboj národních rozpočtů a to by bylo pro naše farmáře nevýhodné,“ dodal. Právě otázka dotace jednotlivých farem z národních rozpočtů, které prosazují některé země, se může stát dnes právě hlavní překážkou k dohodě.

Čechům a dalším středoevropským a východoevropským státům se nelíbí, že by jednotlivé vlády mohly finančně pomáhat nemalými částkami jednotlivým producentům mléka. Toto opatření by údajně zvýhodňovalo velké a bohaté státy, jejichž zemědělci by tak získali konkurenční výhodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek