Klaus pojede příští týden do Moskvy

06.10.2009
čtk

Prezident Václav Klaus pojede 14. října na jednodenní návštěvu Ruska. V Moskvě se setká se svým protějškem Dmitrijem Medveděvem a představí ruské vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Prezident o tom informoval na svých internetových stránkách. Podle diplomatických zdrojů se na návštěvě Ruska dohodl letos na jaře během summitu EU-Rusko v Chabarovsku, kterému předsedal.

Podle dřívějších informací českých médií by měl Klaus jednat s Medveděvem především o ekonomických vztazích mezi Prahou a Moskvou. Český prezident se také zúčastní slavnostního podpisu několika obchodních smluv mezi českými a ruskými firmami.

Vzájemná obchodní výměna mezi Českem a Ruskem za rok 2008 přesáhla 13 miliard dolarů (asi 228 miliard korun). O obchodních vztazích mezi oběma zeměmi hovořil v polovině září v Praze ruský vicepremiér Alexandr Žukov s předsedou české vlády Janem Fischerem a shodli se, že obě země mají zájem spolupracovat v oblasti dodávek surovin a v energetice.

Problematické česko-ruské vztahy

Vztahy mezi Prahou a Moskvou ale v uplynulých měsících komplikovaly otázky spojené s americkým plánem na výstavbu prvků americké protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Rusko je totiž považovalo za ohrožení své bezpečnosti. Po americkém rozhodnutí z poloviny září zrušit výstavbu základen ve střední Evropě Medveděv oznámil, že Rusko nerozmístí v Kaliningradské oblasti balistické střely Iskander.

Rozpory mezi oběma státy posílilo i letní rozhodnutí české administrativy vypovědět ze země dva ruské diplomaty kvůli podezření ze špionáže. Moskva na oplátku vypověděla dva české diplomaty působící v Rusku.

Varování před mocenskými ambicemi Ruska ve střední Evropě hraje podstatnou roli i na české politické scéně. Například předseda ODS Mirek Topolánek zdůvodňuje svou podporu schválení Lisabonské smlouvy, která reformuje Evropskou unii, tím, že dokument posílí zakotvení Česka v západní civilizaci. Neschválení dokumentu by podle něj znamenalo přiblížení ČR Rusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek