Trichet odmítá posilování eura vůči dolaru

06.10.2009
čtk

Plány na restrukturalizaci světové ekonomiky ve smyslu zmírnění globálních obchodních nerovnováh dostaly z Evropy studenou sprchu. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet na akcích před dvoudenním zasedáním Mezinárodního měnového fondu rázně odmítl myšlenku posílit v zájmu omezení nerovnováh euro vůči dolaru.

Při jednáních světových finančních činitelů o tom, jak předcházet dalším finančním krizím, se jedním z hlavních témat stala v posledních týdnech potřeba snížit enormní obchodní nerovnováhy mezi jednotlivými částmi světa. Mnozí ekonomové se domnívají, že vzhledem k obřímu obchodnímu deficitu USA by jedním z klíčových trendů měl být výrazný pokles dolaru k ostatním měnám.

Trichet však zdůraznil, že euro by součástí podobné dohody být nemělo. Vůbec to neznamená změnu v bilaterálním vztahu dolaru a eura, vůbec ne, řekl Trichet na otázku televize Reuters, zda snaha o obnovení rovnováhy implikuje slabší dolar a silnější euro.

Euro již od března vůči dolaru posílilo o zhruba 14 procent. S kurzem kolem 1,46 USD je již celkem blízko svému rekordnímu maximu 1,6038 USD z července 2008.

Posilovat by měly měny rozvojových zemí s obchodními přebytky

Trichet i někteří jiní evropští činitelé vyjadřují obavy, že nadměrně silné euro by mohlo poškodit evropský vývoz. I přes růst eura však obchodní přebytek eurozóny vystoupil v červenci na 12,6 miliardy eur.

Podle Tricheta by většinu případné adaptace měly nést rozvojové země, kde se také soustřeďují globální obchodní přebytky. Je absolutně jasné, že řada měn se musí postupně a náležitě zhodnocovat jak vůči dolaru, tak euru, určitě však nepůjde o žádné změny v bilaterálním poměru, řekl šéf ECB.

Hlavním objektem tlaku na zhodnocení své měny je v posledních letech Čína, která má obrovské obchodní přebytky, zejména s USA. Viceguvernér čínské centrální banky I Kang včera řekl, že Peking bude pokračovat v dosavadní kurzové politice, tedy jen mírném zhodnocování jüanu a udržování stability kurzu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek