Ministři V4 podpořili přijetí západního Balkánu do EU

07.10.2009
čtk

Ministři zahraničí zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4) nebo jejich zástupci v Budapešti potvrdili, že budou v příštím období podporovat snahy zemí západního Balkánu o vstup do Evropské unie či do NATO. Po jednání šéfů diplomacie ČR, Slovenska, Polska a Maďarska to agentuře MTI řekla mluvčí maďarského ministerstva zahraničí Zsuzsanna Mátraiová.

Maďarsko nyní V4 předsedá a v prvním pololetí 2011 se postaví do čela EU. Ke kandidátským státům na vstup do sedmadvacítky nyní na Balkáně patří Chorvatsko a Makedonie. Dalšími adepty jsou pak Albánie, Srbsko, Černá Hora a Bosna a Hercegovina.

Ministři zahraničí V4 ve společném stanovisku uvedli, že rozšíření EU a NATO by mělo sehrát klíčovou roli ve vytváření stability a prosperity v zemích západního Balkánu. V4 podporuje i začlenění Bosny a Hercegoviny a Černé Hory do aliančních struktur.

Občané balkánských států by měli jezdit do EU bez víz

Čtveřice středoevropských států podtrhla důležitost zrušení vízové povinnosti pro balkánské země. Evropská komise v červenci navrhla, aby Srbové, Černohorci a Makedonci mohli jezdit do států sedmadvacítky od ledna 2010 bez víz. Trojice zemí prý splnila nezbytná opatření, mezi něž patří vydávání biometrických pasů, zesílení hraničních kontrol či boj proti korupci. Bosna a Hercegovina a Albánie by se zrušení víz mohly dočkat, jakmile podmínky splní.

Zahraniční výbor Evropského parlamentu dnes podle agentury APA doporučil zrušení vízové povinnosti pro občany Srbska, Černé Hory a Makedonie od ledna. Pro Bosnu a Hercegovinu a Albánii žádný termín nestanovil.

Představitelé V4 se dnes shodli na tom, že by se západobalkánské státy měly co nejdříve připojit do evropské silniční, železniční i energetické sítě, a to ještě před jejich vstupem do EU. V4 trvá také na tom, že by mezinárodní společenství mělo dál na stabilitu v Bosně a Hercegovině dohlížet a mnohonárodnostní síly by měly v zemi zůstat, dodala Mátraiová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek