Mugabe chce obnovit „přátelské vztahy“ se Západem

07.10.2009
čtk

Zimbabwe je připraveno obnovit přátelské vztahy s některými západními zeměmi, které v minulosti kritizovaly způsob vlády zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Prezident Mugabe to řekl při včerejším, podle analytiků nebývale mírném proslovu, uvedla agentura Reuters.

Zimbabwe je připraveno zahájit nové a přátelské vztahy a spolupráci se všemi zeměmi, které k nám v minulosti byly nepřátelské, řekl Mugabe na prvním zasedání parlamentu od únorového sestavení společné vlády s představiteli opozice.

Západ kritizuje Mugabeho kvůli způsobu vládnutí, které někdejší obilnici jižní Afriky uvrhlo do chudoby. Odstranění sankcí podmiňuje demokratickými reformami a dodržováním dohody o rozdělení moci s opozičním premiérem Morganem Tsvangiraiem.

Mugabe usiluje o odstranění sankcí

Podle zpravodaje BBC Mugabe řekl, že obnovení závazku Zimbabwe s EU, tedy existence společné vlády s opozicí, je přelomovým momentem. Upozornil ale, že odstranění sankcí je zásadní pro navázání vztahů.

Podle analytiků lze projev v porovnání s někdejšími ohnivými protizápadními proslovy hodnotit jako mírný. Možná chce urovnat polarizované vztahy, řekl podle Reuters Eldred Masunungure, který na Zimbabwské univerzitě přednáší politické vědy.

Podle Západu jsou sankce cílené výlučně na 85letého Mugabeho, který je u moci od roku 1980, a jeho spolupracovníky. Podle Mugabeho však sankce, které prý Západ na zemi uvalil v odvetě za zabrání farem bílých vlastníků pro černé bezzemky, brání ekonomickému rozvoji země.

Humanitární pomoc EU bude pokračovat

Delegace Evropské unie letos v září na první návštěvě Zimbabwe po sedmi letech od uvalení sankcí prohlásila, že je nezruší, dokud bude Mugabeho režim porušovat lidská práva a dokud nebude ctít dohodu s opozicí o dělbě moci. Bude nicméně pokračovat humanitární pomoc – letos přispěje Brusel Zimbabwanům z tohoto titulu 90 miliony eur (asi 2,4 miliardy korun).

Agentura AP informovala, že Mugabe je pod tlakem plnit požadavky ohledně politických reforem a v zemi lze pozorovat náznaky spolupráce. Soud minulý týden trvale zastavil stíhání obhájců lidských práv obviněných z terorismu, připravuje se nová ústava. Zastrašování obhájců lidských práv však prý trvá, podobně jako zabírání dalších farem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek