Spojenci britských konzervativců v EP zdrojem obav

07.10.2009
čtk

Kontroverze vyvolali spojenci britských konzervativců v Evropském parlamentu z Polska a Lotyšska, kteří se zúčastnili výroční konference konzervativců v Manchesteru. Organizace sdružující britské Židy napsala v úterý dopis vedení strany kvůli polskému europoslanci Michalu Kamińskému a jeho lotyšskému kolegovi Robertsu Zileovi a žádá ujištění, že tito muži nejsou antisemité.

Kamiński je předsedou nové frakce v EP, Evropské konzervativní a reformní skupiny, ve které je také česká ODS. Vznik frakce byl v britských médiích všeobecně kritizován s tím, že se konzervativci izolují od hlavního proudu evropské pravicové politiky a spojují se s extremistickými politiky.

Výbor zástupců britských Židů (BDBJ) v dopise žádá po Konzervativní straně ujištění, že oba europoslanci nezastávají antisemitské názory, které se jim přisuzují. Není to obviňující dopis. Ale bereme taková tvrzení velmi vážně a chceme, aby strana dala jasně najevo, že oba muži nezastávají názory, ze kterých jsou obviňováni, řekla mluvčí BDBJ.

Kromě toho kvůli oběma europoslancům vedoucí asociace homosexuálů Stonewall zrušil svou účast na první akci Pride pro homosexuály, kterou konzervativci na své konferenci uspořádali. Šéf asociace Ben Summerskill to zdůvodnil tím, že toryové se spojují s politiky s extrémními a urážlivými názory.

Kamiňského strana Právo a spravedlnost je v britském tisku často kritizována za extremistické názory a za výpady proti homosexuálům. Kamiňskému se vyčítá, že byl na přelomu 80. a 90. let členem krajně pravicového Národního obrození Polska. Zile je zase napadán za to, že členové jeho strany Za vlast a svobodu podporují každoroční pochod na podporu veteránů lotyšských jednotek SS.

Podle konzervativců obavy vznikly kvůli prohlášením labouristů

Vedení konzervativců na dopis BDBJ reagovalo prohlášením, podle něhož židovská asociace byla ovlivněna politicky motivovanými prohlášeními Labouristické strany.

Minulý týden totiž na výroční konferenci labouristů ministr zahraničí David Miliband prohlásil, že Kamiński má antisemitskou a neonacistickou minulost. Stejně tak podle něj lotyšská strana oslavuje lotyšskou jednotku SS. Je mi z toho špatně. Ale ještě hůř mi je z toho, že nikdo mezi toryi ani nemrkne, řekl minulý týden Miliband.

Obvinění na adresu polských a lotyšských spojenců odmítl konzervativní stínový ministr pro Evropu Mark Francois. Podle něj jde o pomluvu ze sovětské éry. Připomněl také, že Milibandovi kvůli jeho výrokům telefonoval jeho lotyšský kolega… Všichni naši partneři věří v liberální společnost a v plné respektování lidských práv, dodal Francois.

Nikdy bych nečekal, že by něco takového přišlo od západní demokratické strany. Čekal bych to z Moskvy a z Kremlu, jak se to občas stává, řekl v Manchesteru Zile.

On i Kamiński se spolu s Francoisem zúčastnili debaty na okraj konference. Podle listu The Guardian měl Kamiński být i na setkání pořádaném skupinou Konzervativní přátelé Izraele, kam ale nepřišel. Byl prý ovšem na obědě, kterou skupina uspořádala a kde byl i izraelský velvyslanec v Británii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek