Ruský prezident se odmítl sejít s ukrajinským protějškem

10.10.2009
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ignoroval žádost svého ukrajinského kolegy Viktora Juščenka o bilaterální schůzku na okraj summitu Společenství nezávislých států (SNS), který dnes skončil v moldavském Kišiněvu. Se dvěma jinými prezidenty bývalých postsovětských republik, které SNS sdružuje, se sešel na uzavřeném jednání, s Juščenkem to odmítl, informovaly dnes ruské servery.

Tak dobře, on chtěl, ale já jsem nemohl. Mám vlastní agendu. Mám doma moc práce, řekl Medveděv na dotaz novinářů, proč se nesešel s Juščenkem.

Pozdravili jsme se letmo na začátku schůzky, spolu se všemi přítomnými představiteli SNS, dodal.

Juščenko, který o schůzku usiloval, vidí v neúspěchu protiukrajinskou politiku Kremlu. Stanovisko ruské strany bylo, že schůzka prostě není možná, řekl.

Podle serveru Newsru se Medveděv sešel v Kišiněvu k třístrannému jednání s prezidenty Ázerbájdžánu a Arménie Ilchamem Alijevem a Seržem Sarkisjanem, Juščenka ale nechal záměrně stranou. Zato s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem se Medveděv přivítal velmi srdečně, píše Newsru.

Je to otázka hodnot, způsobu života, demokratického procesu. Tady nejde o problém nějakých osobních vztahů, ale o problém vidění světa, dodal Juščenko, jehož prozápadní a zejména proatlantická politika silně dráždí Moskvu.

Juščenko již minulý týden dal najevo, že má zájem sejít se mezi čtyřma očima s Medveděvem během kišiněvského summitu, Kreml však nereagoval. Medveděv v srpnu kritizoval údajnou protiruskou politiku Ukrajiny a odložil vyslání nového ruského velvyslance do Kyjeva. Šéf Juščenkovy prezidentské kanceláře tehdy Kreml obvinil z imperiálních komplexů.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou se začaly zřetelně zhoršovat poté, co v důsledku takzvané oranžové revoluce přišel počátkem roku 2005 k moci právě Juščenko jako představitel prozápadní orientace země. Od té doby však Juščenkova popularita v důsledku ekonomických potíží klesla na pouhých několik procent a vše nasvědčuje tomu, že nová hlava státu, která vzejde z lednových voleb, bude podstatně více proruská.

Dnešní ruský deník Nězavisimaja gazeta označuje kišiněvský summit za pohřeb SNS. Na schůzku se totiž odmítli dostavit šéfové čtyř středoasijských republik – Turkmenistánu, Tádžikistánu, Kazachstánu a Uzbekistánu. Vliv Moskvy v daném regionu očividně klesá. Ostatně také další státy SNS pošilhávají po USA a Evropské unii jako partnerech, konstatuje list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek