Moskevský soud odmítl žalobu Stalinova vnuka

13.10.2009
čtk

Moskevský soud dnes odmítl vyhovět žalobě vnuka komunistického diktátora Josifa Stalina na opoziční deník Novaja gazeta. Gruzínec Jevgenij Džugašvili se dožadoval za újmu na cti svého děda kromě omluvy i odškodnění ve výši 10 milionů rublů (skoro šest milionů korun).

Džugašviliho se dotkl článek zveřejněný v příloze Soud nad Stalinem, ve kterém se s odvoláním na donedávna utajované dokumenty psalo, že Stalin osobně podepisoval rozkazy k popravám tisíců lidí a pak tyto rozkazy předával tehdejšímu šéfovi tajné policie Lavrentiji Berijovi k vykonání. Podle autora článku, bývalého vojenského prokurátora Anatolije Jablokova, který na počátku 90. let vedl vyšetřování poprav zajatých polských důstojníků v Katyni, Stalina a čekisty (příslušníky tajné policie) spojuje prolitá krev a zločiny proti vlastnímu národu. Podle agentury AP list diktátora označil za krvežíznivého kanibala.

Jablokov ještě jako prokurátor vedl na počátku 90. let vyšetřování poprav zajatých polských důstojníků v Katyni, které sovětská propaganda původně připisovala nacistům, než Michail Gorbačov přiznal Stalinovu odpovědnost.

Verdikt následoval po několikadenním projednáváním žaloby, která se v médiích komentovala i jako další příznak snah o rehabilitaci diktátora.

Prokremelské mládežnické hnutí Naši vede nyní drsnou kampaň proti novináři a bývalému politickému vězni Alexandru Podrabinekovi, který si troufl na internetu kritizovat předáky moskevského veteránského spolku jako stalinské katy a břežněvovské pohůnky.

Stalinovi sice historici připisují odpovědnost za smrt milionů lidí, ale v Rusku je bývalý diktátor coby strůjce sovětského vítězství v druhé světové válce stále populární. V loňské televizní soutěži o největší postavu historie obsadil Stalin třetí místo, a to dlouho vedl.

Stalinův vnuk, který k soudu nepřišel, má nyní pět dní na to, aby se eventuálně proti dnešnímu verdiktu odvolal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek