EU chce vůdce guinejské junty pohnat před soud

15.10.2009
čtk

Vůdce guinejské junty, která v září krvavě potlačila pokojnou opoziční demonstraci, musí být postaven před soud. Řekl to dnes evropský komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Karel de Gucht. Zásah armády, při kterém bylo podle obhájců lidských práv zabito 157 lidí, byl podle něj zločinem proti lidskosti. USA požadují, aby se vojenská vláda vzdala moci. Případem se také začal zabývat Mezinárodní trestní soud v nizozemském Haagu.

Je to zločin proti lidskosti. Je to zločin proti občanům Guineje, řekl podle agentury AP de Gucht. Mezinárodní společenství se usneslo, že pokud se něco takového stane, pak osoby, které za to nesou odpovědnost, musejí být pohnány k odpovědnosti. Dříve nebo později budou muset stanout před soudem, dodal.

Šéf junty Moussa Dadis Camara za zásah, při kterém vojáci 28. září stříleli do mnohatisícového davu lidí na stadionu v hlavním městě Konakry, odmítl za to převzít odpovědnost. Střídavě viní zahraniční žoldáky, neposlušné vojáky a davovou hysterii.

Camara se k moci v této západoafrické zemi dostal po nenásilném puči loni v prosinci. Lidé v září protestovali proti jeho kandidatuře v lednových prezidentských volbách.

Myslíme si, že junta se musí stáhnout. Musí odejít, aby otevřela dveře volbám, které budou moci kontrolovat mezinárodní pozorovatelé, řekl podle agentury AFP mluvčí ministerstva zahraničí ve Washingtonu Philip Crowley.

Mezinárodní společenství incident odsoudilo. Camara pod rostoucím mezinárodním tlakem 7. října souhlasil s ustavením nezávislé vyšetřovací komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek