Ministři zemědělství EU řeší krizi kolem mléka

19.10.2009
čtk

Ministři zemědělství členských států Evropské unie zřejmě na dnešním jednání v Bruselu přijmou opatření proti krizi v mlékárénském průmyslu. Státy by mohli od producentů začít vykupovat kvóty na mléko. Nízké výkupní ceny mléka přivedly některé farmy na hranu existence.

Evropská unie v současnosti každému ze států pomocí kvót stanoví, kolik mohou jeho zemědělci za rok vyrobit mléka. Nyní se však každým rokem kvóty zvyšují až do roku 2015, kdy by měly být úplně zrušeny. Zemědělci však v současnosti nárůst kvót viní z propadu výkupních cen a již delší dobu usilují o jejich snížení.

Členské státy tento krok dlouho odmítaly, ale Evropská komise nakonec našla řešení, které sice není snížením kvót, ale mohlo by trh částečně zbavit přebytečného mléka.

Brusel přišel se souborem opatření, o nichž dnes budou v Lucembursku hlasovat ministři financí a jehož základem je právě výkup kvót. Jednotlivé vlády budou moci od svých farmářů vykoupit za předem stanovenou cenu celou kvótu nebo jen její část. Farmář se pak vzdá úplně produkce mléka a nebo výrobu omezí, návdavkem získá od státu finanční prostředky.

Evropská komise chce také členské státy požádat o rozšíření svých pravomocí. Zatímco dosud museli všechny „záchranná“ opatření, jako například prodloužení intervenčních nákupů či podpor soukromého skladování, schvalovat ministři zemědělství, příští by mělo stačit jen rozhodnutí EK. Celý proces rozhodování by se tak výrazně zrychlil. Odpadly by totiž zdlouhavé politické debaty, které často nekončí žádným výsledkem.

Otázkou zůstává, zda se tento požadavek ovšem podaří státům prosadit. Ministři nicméně budou opět pod tlakem tisíců demonstrujících farmářů, kteří by měli zablokovat celý Lucemburk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek