Šéf NATO: Rozhodnutí o protiraketovém štítu do roku 2010

20.10.2009
čtk

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen před páteční návštěvou amerického ministra obrany Roberta Gatese vyzval k debatě o protiraketového systému v Evropě. Rozhodnutí o systému v rámci NATO by podle něj mělo padnout na summitu NATO v Portugalsku, který se uskuteční v listopadu 2010.

Gates podle Rasmussena sdělí na společném zasedání NATO v Bratislavě další záměry Spojených států. Rasmussen poté očekává alespoň krátkou diskusi o způsobu, jakým se protiraketový systém Spojených států integruje do mechanismů aliance.

Doufám, že se dohodneme na alianční podobě protiraketové obrany v Evropě tak, aby plánování záviselo více na NATO a aby se diskutovalo o jeho vybudování způsobem, který by zlepšil solidaritu a rozdělení úkolů mezi spojenci i jejich bezpečnost, řekl šéf NATO.

NATO bude diskutovat o štítu

Rasmussen připustil, že k rozhodnutí v této otázce zatím nedozrál čas. Rozhodnout by se podle něj ale mělo na summitu NATO v listopadu 2010 v Portugalsku. Do té doby to spojenci důkladně prodiskutují, dodal.

Spojené státy upustily v polovině září od svého záměru vybudovat prvky protiraketového štítu v Česku a Polsku. Systém měl být zaměřen na likvidaci raket dlouhého doletu a Rusko v něm vidělo hrozbu vůči vlastnímu území.

Washington současně oznámil, že nahradí systém jiným projektem, který se zaměří spíše na rakety středního doletu. V první fázi mají být nové systémy umístěny na lodích ve Středozemním moři. Moskva proti tomu zatím nevystoupila, čeká prý ale ještě na další upřesnění od USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek