Tisk: Biden přijíždí uklidnit Polsko a Česko

20.10.2009
čtk

Americký viceprezident Joe Biden přijíždí do Evropy, aby uklidnil Polsko a Českou republiku a aby představil nový plán, který se týká protiraketové obrany. Napsal to polský deník Gazeta Wyborcza, který poukázal na komentář ruského nezávislého listu Vremja novostěj, jenž uvedl, že Biden chce potěšit Polsko, protože „Varšavu rozhněvala informace o rozhodnutí Washingtonu vzdát se plánu umístit na polském území sila s antiraketami“.

Poté, co USA v září odstoupily od plánu vybudovat v Česku a Polsku systém protiraketové obrany, se v polských médiích objevily hlasy, že Američané vyměnili spojenectví s postkomunistickými zeměmi za sblížení s Moskvou.

Zakrátko se ale ukázalo, že USA se nevzdávají plánů protiraketové obrany, ale jen je modernizují, poznamenal ruský deník. Polský list uvedl, že americká administrativa nabídla polské vládě umístění v Polsku nového systému protiraketové obrany, který má zastoupit ten původní.

Podle různých spekulací v polských médiích by se nová součást protiraketové obrany mohla objevit v severovýchodním regionu Evropy v blízkosti Baltského moře. Také původní plán počítal s tím, že silo s deseti antiraketami bude stát nedaleko pobřeží.

Polské ministerstvo zahraničí už potvrdilo, že Američané předali Varšavě na papíře podrobné návrhy, které se týkají podílu Polska na novém programu protiraketové obrany.

Washington chce nyní v Evropě rozmístit mobilnější protiraketové střely, které by měly být v první fázi instalovány nejprve na lodích a později i na souši. Vláda demokratického prezidenta Baracka Obamy změnu plánů na protiraketovou obranu zdůvodnila tím, že z Íránu nyní hrozí útok raketami krátkého a středního doletu, a proto je třeba systém přepracovat.

Biden přilétá do Varšavy dnes pozdě večer, s polským premiérem Donaldem Tuskem bude jednat ve středu. Ve čtvrtek navštíví americký viceprezident Rumunsko a v pátek má na programu jednání v Praze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek