USA prý počítají s protiraketovou obranou jen v zemích NATO

20.10.2009
čtk

Spojené státy nepočítají s tím, že by prvky jejich nově zamýšleného protiraketového systému byly rozmístěny mimo území členských zemí NATO, ani v tomto smyslu se žádnou takovou zemí nejednají. Prohlásil to dnes při návštěvě Gruzie náměstek americké ministryně zahraničí Alexander Vershbow.

Podle agentury Reuters jeho slova přicházejí poté, co Rusko minulý týden vyjádřilo obavy z toho, že Washington údajně o revidovaném protiraketovém štítu jedná s Ukrajinou.

Nevedeme konzultace s žádnou nečlenskou zemí NATO a nemáme v úmyslu rozmístit prvky naší nové architektury na území nečlenských zemí aliance, řekl Vershbow novinářům v Tbilisi.

Rusko přivítalo rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy zrušit plány z doby vlády předchozího prezidenta George Bushe na rozmístění prvků protiraketové obrany ve střední Evropě, které považovalo za hrozbu pro svůj vlastní jaderný arzenál. Moskva nicméně vznáší námitky i proti revidovanému systému.

Bushova administrativa původně chtěla rozmístit v Polsku antirakety a v České republice radar jako odpověď na potenciální hrozby z takových zemí, jako je například Írán. Podle nových plánů Obamy mají být nové protirakety odpalované z moře i ze souše a tento systém nebude velký radar ve střední Evropě potřebovat.

Ruské tiskové agentury minulý týden citovaly slova ukrajinského velvyslance v USA, který údajně uvedl, že Ukrajina už začala jednat s USA o využití radarových stanic na Ukrajině v rámci blíže neurčeného systému včasného varování.

Vershbow dnes také řekl, že USA ohledně protiraketové obrany s Ruskem vedou konzultace. Začali jsme velmi předběžné diskuse s Ruskem o možném využití jejich vlastních prostředků v rámci spolupráce v protiraketové obraně, ale tyto diskuse jsou ve velmi raném stádiu, prohlásil americký diplomat. Ujistil rovněž, že Washington nepomýšlí na postavení vojenské základny v Gruzii.

Vysvětlil důvod své návštěvy Gruzie, která loni s Ruskem bojovala v Jižní Osetii. Vershbow řekl, že přijel hovořit o modernizaci gruzínské armády a přiblížení jejího vybavení standardům NATO. Rusko v minulosti USA kritizovalo za prodej zbraní Gruzii. Vershbow trval na tom, že USA se soustřeďují jen na doktrínu a výcvik gruzínské armády. Nepřistoupíme k ničemu, co by bylo kontraproduktivní a ohrozilo náš společný cíl, jímž je mír a stabilita v této oblasti, řekl Vershbow.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek