Biden bude v Praze ujišťovat o zájmu USA o střední Evropu

21.10.2009
čtk

Americký viceprezident Joe Biden ve čtvrtek večer dorazí do Česka a chystá se zde především ujišťovat o tom, že Spojené státy neztrácejí zájem o středoevropský region. Pochyby v tomto smyslu totiž v Praze vyvolalo nejnovější rozhodnutí, podle něhož USA nepostaví na českém území plánovaný protiraketový radar. Spojené státy sice s protiraketovou ochranou nadále počítají, mají ale nový záměr. Právě ten bude Prahu zajímat.

Biden přijede půl roku po americkém prezidentovi Baracku Obamovi. Jednání ho čekají v pátek. Kvůli muži Ameriky číslo dvě Prahu čekají určitá dopravní omezení. V pátek bude například uzavřeno nábřeží Edvarda Beneše mezi Čechovým mostem a Klárovem v Praze 1.

Bidena čeká schůzka s premiérem Janem Fischerem, prezidentem Václavem Klausem a v rezidenci amerického velvyslance pak setkání s představiteli politického, obchodního a společenského života.

Víceprezident bude vysvětlovat rozhodnutí USA o protiraketové obraně

Podle polských médií Biden obhajuje rozhodnutí Obamy zrušit původní plány na výstavbu evropské části protiraketového štítu, podle kterého měla být v Polsku umístěna protiraketová základna a v Česku radar. Washington vytváří nové plány, podle nichž by protiraketový deštník měl být výkonnější. Měl by být jen na území NATO. Podle Američanů je naděje, že jeho části budou i v Česku a Polsku. Česká diplomacie ale nečeká, že by Biden do Prahy už nyní přivezl konkrétní novou nabídku.

S tím souhlasí i bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS), jehož vláda radar v Česku prosazovala. Tak já se bojím, že Joe Biden s ničím konkrétním nepřijede a bude se pokoušet zahladit tu pachuť, kterou rozhodnutí Obamovy administrativy nechalo v celé střední Evropě, usuzuje Topolánek. Chce naléhat na to, aby byly dokončeny doprovodné smlouvy ke smlouvám o radaru navazující na strategické partnerství ve výzkumu a vzdělávání. To byly věci, které připraveny byly, nebyly dokončeny… toto je náš první zájem, řekl ČTK. Šéf ODS zdůrazňuje, že česká vláda by měla také dát najevo, že je připravena i nadále jednat o spolupráci v obranné politice.

V amerických médiích se s odvoláním na tamní diplomacii psalo například o tom, že by v Česku mohlo být velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze ochranného protiraketového štítu.

Dalšími tématy budou zakázka na dostavbu Temelína…

Vedle protiraketových plánů by Biden měl také informovat o zájmu americké firmy Westinghouse účastnit se projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín. Do tendru vypsaném polostátní firmou ČEZ se údajně chystá nějakým způsobem vstoupit vláda, a to kvůli zahraničním a bezpečnostním zájmům země.

Biden zřejmě bude také sondovat, jaké má úmysly česká armáda s nadzvukovými stíhačkami. Pronájem gripenů od britsko-švédského konsorcia totiž skončí v roce 2015 a armáda bude muset řešit, co dál.

… nebo zpoplatnění registrace pro cesty do USA

Naopak čeští představitelé by se mohli zajímat o americký plán zavést poplatek za internetovou registraci ESTA pro cesty do USA. Podle navržené normy turisté ze zemí, které nepotřebují víza, tedy včetně Čechů, v budoucnu za registraci zaplatí deset dolarů (asi 175 korun). Aby zákon začal platit, musí ho ještě schválit Sněmovna reprezentantů a podepsat Obama. Se záměrem již delší dobu vyjadřuje nespokojenost Evropská unie, která chce prověřit, zda zpoplatnění nepředstavuje určitý druh vízové povinnosti.

Dnes Biden jedná v Polsku, výstupy ze schůzek zajímají i české představitele. Do Česka letecký speciál Air Force 2 s Bidenem na palubě přiletí z Rumunska ve čtvrtek před 19:00. Druhý muž světové velmoci chce pražský večer strávit soukromě. Podle dostupných informací ho má doprovázet syn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek