EK a předsednictví proberou s europoslanci přípravy na summit

21.10.2009
čtk

Zástupci Evropské komise a švédského předsednictví EU budou dnes ve Štrasburku debatovat s europoslanci o přípravách blížícího se summitu EU.

Na něm se budou šéfové států a vlád zemí 27členného bloku zabývat bojem proti klimatickým změnám a proti dopadům současné hospodářské krize. Jedním z klíčových témat však bude i dojednávání výjimky z listiny základních práv EU pro Českou republiku. Tu požaduje český prezident Václav Klaus, který jejím dojednáním podmínil případný podpis Lisabonské smlouvy.

Právě skrze tuto smlouvu by se listina stala právně závaznou. Klaus se však obává, že by tato charta mohla otevřít cestu k případnému prolomení takzvaných Benešových dekretů. Výjimky z charty, i když z jiných důvodů, si v minulosti vyjednaly Polsko a Británie. ČR je poslední zemí EU, která zatím nedokončila ratifikaci Lisabonu. Schválila ji vláda i obě komory českého parlamentu, chybí však podpis prezidenta.

Kromě příprav s napětím očekávané vrcholné schůzky, která se uskuteční 29. a 30. října v Bruselu, se budou poslanci zabývat mimo jiné i otázkami vznikajícího diplomatického sboru EU či přípravami summitu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek