Lukašenko je prý ochoten liberalizovat volební zákon

21.10.2009
čtk

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko včera řekl, že je připraven liberalizovat volební zákon. Vyslal tím signál, že bývalá sovětská republika usiluje dále o zlepšení vztahů se Západem.

Zatímco vztahy Běloruska s Ruskem se zkomplikovaly, Lukašenko se snaží zlepšit vztahy se Západem, který ale žádá na Minsku, aby liberalizoval volební zákon, umožnil svobodnou registraci občanských organizací a zaručil svobodu tisku.

Evropská unie v roce 2006 uvalila cestovní embargo na Lukašenka, kterého Spojené státy označily za posledního diktátora v Evropě, a na další vysoké běloruské představitele. Loni ale zákaz vydávání víz pozastavila jako odměnu za propuštění vězňů označovaných na Západě za politické.

V rámci tohoto volebního zákona můžeme zajistit svobodnější ovzduší…a potom to musíme udělat společně s vámi, řekl Lukašenko předsedkyni ústřední volební komise.

Západ neuznal žádné volby od roku 1994 jako svobodné

Musíme to udělat, aby nám nebylo znovu vytýkáno, že si uzurpujeme moc, že jsme tady zavedli diktaturu a pořádáme si volby, jak se nám líbí. Tak to nesmí být. Proto podporuji liberálnější volby, řekl Lukašenko, který se těší mezi lidmi stále velké popularitě. V roce 2011 se bude ve volbách ucházet o nový pětiletý mandát.

Lukašenko, který je u moci od roku 1994, dohlížel na ústavní dodatky, které mu podle kritiků mohou zajistit doživotní prezidentský úřad. Západ neuznal ani jedny volby v Bělorusku organizované za Lukašenkova vedení za svobodné a spravedlivé.

Poddajný parlament, v němž není žádná opozice, byl zvolen loni na podzim a vysloužil si kritiku Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Rusku se Lukaščenkovo jednání nelíbí

Moskva pohlíží na Lukašenkovo flirtování se Západem s velkou nelibostí. Nelíbí se jí účast Minsku v projektu takzvaného východního partnerství, které má šestici bývalých sovětských států přiblížit k Evropské unii a který Moskva považuje za protiruský.

Moskva se už dlouho snaží přesvědčit Bělorusko, aby uznalo nezávislost gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie, které za podpory Moskvy vyhlásily loni nezávislost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek